Teden nezavržene hrane, ki traja do 2.6.2017 ponuja vse od domačih nasvetov do posebnih menijev v restavracijah | UPORABNA STRAN

Teden nezavržene hrane, ki traja do 2.6.2017 ponuja vse od domačih nasvetov do posebnih menijev v restavracijah

Teden nezavržene hrane je projekt Luke Jezerška s katero želi javnost opozoriti, da je zavržena hrana resen problem sodobne družbe. V Sloveniji tako letno zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je povprečno 72 kg hrane na prebivalca. Takšna količina pa zadostuje za pripravo kar 290-ih obrokov.

Teden nezavržene hrane, ki poteka od 26.5.2017 do 2.6.2017 bo z različnimi akcijami poskušal ljudi izobraziti kako zavreči čim manj hrane in kako lahko novimi navadami zmanjšamo številke tudi na dolgi rok. Luka je k projektu povabil tudi druge slovenske kuharske mojstre in pobudo so med drugim podprli tudi Ana Roš, Janez Bratovž, David Vračko, Igor Jagodic in Luka Košir.

Pobuda Luke Jezerška združuje priznane slovenske kuharske mojstre in posameznike, ki so predani trajnostno naravnani pripravi jedi ter skrbi za okolje in družbo ter želijo svojo predanost in znanje deliti tudi z drugimi. Med vidnejšimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki so podprli pobudo, so tudi Ana Roš, Janez Bratovž, David Vračko, Igor Jagodic in Luka Košir. Pobudo pa je podprl tudi najboljši evropski chef Massimo Bottura, ki je začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul.

Delavnice in izobraževanja
Vsem, ki bi radi razširili znanje o tem kako zavreči čim manj hrane so namenjene Kuharske delavnice brez zavržene hrane, ki od 11.00 do 13.00 potekajo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani vse do srede 31.5.2017. V torek, 30.5.2017 pa bosta potekali še dva izobraževalna seminarja in sicer z Luko Koširjem od 10.00 do 12.00 na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor ter z Luko Jezerškom od 11.00 do 13.00 v Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani.

Restavracije z meniji iz nezavržene hrane
V četrtek in petek, 1. in 2.6.2017, bodo na svojih menijih jedi po principu nič zavržene hrane ponudile številne vrhunske slovenske restavracije: Dvor Jezeršek (Chef Luka Jezeršek), Gostilna Mahorčič (Chefinja Ksenija Mahorčič), JB Restavracija (Chef Janez Bratovž), Gostilna Rajh (Chefinja Tanja Pintarič), Pavus (Chef Marko Pavčnik), Gostilna Repovž (Chefinja Metka Repovž), Restavracija Strelec (Chef Igor Jagodic), Gostišče Grič (Chef Luka Košir), Gostilnica Ruj (Chef Peter Patajac), Kendov Dvorec (Chefinja Klavdija Pirih, Chef Franci Pivk), Gostišče Primorka (Chef Gregor Kocjančič), Gostilna pri Lojzetu (Chef Tomaž Kavčič), Restavracija Kult 316 ( Chef Blaž Švigelj), Majerija (Chef Matej Tomažič), Restavracija Dam (Chef Fakuč), Restavracija Rizibizi (Chef Tomaž Bevčič), Restavracija MAK ( Chef David Vračko), Restavracija Sedem (Chef Kristjan Anderlič) in Domačija Novak (Chefinja Miriam Novak).

Gostje pa bodo hkrati prejeli tudi nezavrečke oz. foodie bage, s katerim jih želijo kuharski mojstri opogumiti, da lahko hrano odnesejo s seboj in v njej uživajo še kasneje.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: