Huawei P10 – test / recenzija telefona, ki je prijetna nadgradnja lanskoletnega P9 / Huawei P10 review | UPORABNA STRAN

Huawei P10 – test / recenzija telefona, ki je prijetna nadgradnja lanskoletnega P9 / Huawei P10 review

Huawei P10 je skupaj z njegovim večjim bratom P10 Plus paradni konje družbe Huawei in hkrati nadgradnja lanske različice P9. Nadgradnje so bili deležni pravzaprav vsi deli telefona tako na stilskem kot na strojnem področju kjer še posebej izstopa druga generacija dvojne kamere razvita v sodelovanju z Leico.

P10 meri 145.3 x 69.3 x 7 mm, njegova teža je 145 g in je opremljen s 5.1 inčnim IPS LCD zaslonom z ločljivostjo 1.080×1.920 (432 ppi). Android 7.0 poganja osemjedrni procesor s Kirin 960 naborom čipov ter osemjedrni Mali-G71 GPU. Na voljo ima 4GB RAM-a ter 64GB spomina, LTE-A Cat12 (do 600/150 Mbps), Wi-Fi a/b/g/n/ac, NFC …Druga generacija dvojnega fotoaprata razvitega z Leico pa obsega 20 MP monokromatsko tipalo ter 12MP barvno tipalo. Na voljo je hibridno samodejno ostrenje (fazna / laserska / kontrastna / globinska detekcija), 2x hibridni zoom ter možnost snemanja v 2160p tehniki s 30 slikami na sekundo. Več pa tukaj.

Huawei je pri P10 dal precej poudarka na sam izgled, zato pravzaprav obstajata dve različici zadnje strani. Ena je gladka, kot smo je navajeni od prej, druga pa je hrapava in je na voljo pri modri ter zlati različici. In na testu je bila prav modra različica, ki resnično izgleda zelo zanimivo, še posebej pa se dobro obnese pri zakrivanju prstnih odtisov, saj jih dejansko ni videti. Poleg modre barve, je posebnost telefona P10 tudi zelena različica, ki je sedaj na voljo v trgovinah Big Bang. Barvi sta bili izbrani v sodelovanju s Pantone Color Institute.

Na sprednji strani telefona je 5.1 inčni zaslon s Corning Gorilla Glass 5 zaščito. Zaslon je v primerjavi s P9 malenkost (0.1 inča) manjši, ločljivost pa ostaja enaka, predvsem pa je zaslon precej svetlejši kot je bil pri predhodniku. Nad zaslonom njim je 8MP sprednji fotoaparat, LED obvestilna lučka ter slušalka, pod pa se skriva nov multifunkcijski »Home« gumb, ki je hkrati tudi čitalec prstnih odtisov. Sam gumb ni klikabilen in deluje tako da dolg klik uporabnika pripelje Domov, klik pomeni nazaj, poteg čez gumb pa pripelje na nedavno odprte aplikacije. Ker pa so marsikomu bolj po godu klasične zaslonske tipke je v nastavitvah na voljo izbira.

Desna stran skriva gumb za glasnost in gumb za prižiganje/ugašanje, ki so mu posvetili precej stilske pozornosti, saj ima rdečo obrobo in telefonu daje svojstvenost. Na Levi strani je reža za SIM/microSD kartico, spodaj so USB Type-C vhod, 3.5mm vhod za slušalke, mikrofon ter zvočnik, zgoraj pa je še sekundarni mikrofon.

Zadnja stran je povsem brez izboklin, skriva pa Leica Dual Camera 2.0 s stekleno zaščito, poleg pa so še LED bliskavica v dveh barvah ter laserski senzor.

Huawei P10 prihaja z operacijskim sistemom Android 7.0 Nougat in EMUI 5.1 preobleko, pri kateri so naredili precej korakov v pravo smer, saj npr. vsebuje Ultra Memory, ki skrbi za sproščanje RAM-a ter Ultra Response, ki skrbi za večjo pravilnost pri vnašanju/klikanju. Novost pa je tudi Private space, ki omogoča, da na telefonu virtualno ustvarimo »še en telefon«, ki je nekoliko bolj skrit.

Obvestilna vrstica je dvostopenjska, saj s prvim potegom dobimo prvo vrstico hitrih nastavitev ter obvestila, z drugim potegom pa se odpre celotna vrstica. Nekaj sprememb je dobil tudi sam vmesnik nastavitev, ter obvestil, ki sedaj omogoča precej širok nabor možnih opcij. Dve zanimivi funkciji sta tudi upravljanje telefona z gestami (trkanje, označevanje …) ter glasovno upravljanje.

Bateriji in njeni porabi so pri razvoju telefona P10 posvetili kar nekaj pozornosti, saj posebna aplikacija (Power manager) skrbi za nadzor nad porabo energije in omogoča tudi prehod na dva »varčevalna načina«, enega precej normalnega, drugega pa za situacije, ko je potrebno ultra varčevanje z baterijo. P10 je opremljen s 3.200 mAh baterijo in polnilcem za hitro polnjenje, ki omogoča tri načine 5V/4.5A, 4.5V/5A in 5V/2A polnjenja. Zaradi višjih amperov je tudi priložen kabel nekoliko debelejši kot smo navajeni in tako hitro polnjenje je pravzaprav na voljo samo z njegovo uporabo. V drugih primerih se telefon polni s 5V/2A. Sicer pa hitro polnjenje deluje nekako tako, da iz popolnoma praznega telefona do nekaj več kot 50% pridemo v pol ure.

Del novosti EMUI 5.1 je tudi nov pregledovalnik slik in videa, saj je tukaj Huawei stopil v partnerstvo z GoPro in Quik video urejevalnik vključil v EMUI. V slikovnem delu Quik integracija prinaša priprava video izsekov najzanimivejših momentov, ki jim lahko dodamo glasbeno spremljavo. Seveda pa je na voljo tudi precej napredno urejanje slik vključno s filtri in lepotnimi izboljšavami.

Zvočnik je žal samo en, a s precej dobro čistočo zvoka, žal pa je v primerjavi s telefoni, ki niso vodotesni precej tih.

Fotografija je nekaj na kar Huawei stavi že od prvega sodelovanja z Leico, ki se je zgodilo pri P9 in tokrat so ponudili drugo generacijo dvojnega fotoaparata. Monokromatski 20MP in 12MP RGB fotoaparat imata 27mm goriščno razdaljo ter f/2.2 zaslonko. Pri P10 Plus je zaslonka f/1.8, to pa je pri fotoaparatu tudi edina razlika med njima. Nagrajen pa je tudi sprednji fotoaparat, ki je tokrat prav zato nastal v sodelovanju z Leico in ta je 8 MP s f/1.9 zaslonko. Fotografije, ki nastanejo s P10 so živih barv in niso prenasičene in z malo šuma. Ker fotografija pravzaprav nastane v 12MP različici in se potem s hibridnim delovanjem lahko pretvori v 20MP, kakšne velike razlike med tema dvema ločljivostma ni. Črno-bela (monokromatska fotografija) pa je zgodba zase. Če imate radi črno-belo fotografijo boste zagotovo navdušeni nad telefonom P10.

Še ena posebnost pri fotografiji je in to je 2x hibridni zoom. Ne gre za pravi zoom, a 2x povečava dejansko deluje zelo dobro, tudi še majčkeno več je OK, a več kot to sliko razpaca. Fotografiranje pri slabši svetlobi (beri mraku) je pri P10 precej dobro, veliko več težav je, če gre za neenakomerno nočno osvetlitev v temnem prostoru ali ponoči.

Video je pri Huawei P10 v primerjavi s P9 dobil eno super nadgradnjo in to je možnost snemanja 4K videa (kodira jih s H.265). Zaradi tega video porabi nekoliko manj prostora. Video v 4K ločljivosti je oster in z dobrim kontrastom, skratka dober.

Tudi pri povezljivosti Huawei ni skoparil. P10 omogoča LTE-Advanced s tripasovno agregacijo in LTE Cat12 s podporo do 600/150 Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n/ac, Bluetooth podpira standard 4.2, na voljo so še A-GPS, GLONASS ter Galileo. Pozabili niso niti na NFC, žal pa P10 nima FM radia ali IR porta.

Za konec
Huawei je s P10 naredil kar nekaj zanimivih napredkov v primerjavi s P9, nekoliko manj v primerjavi z Mate 9. Tisti najpomembnejši poudarki so svetlejši zaslon, hitrejše polnjenje, naprednejši in preglednejši EMUI ter Leica Dual Camera 2.0. Pri fotoaparatu pa predvsem možnost 4K videa ter 2x zoom. Huaweiju je moč nekoliko zameriti to, da paradni telefon še vedno ni vodotesen, to so konkurentje ponudili že lani. Prav tako pa P10 žal nima tudi stereo zvočnika. Sicer pa kakšnih posebnih slabosti telefonu ni moč očitati.

Telefon je za testiranje posodil Huawei Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: