Katere aplikacije porabijo največ podatkov in kaj je pametno omejiti zgolj na Wi-Fi dostop? | UPORABNA STRAN

Katere aplikacije porabijo največ podatkov in kaj je pametno omejiti zgolj na Wi-Fi dostop?

Količina prenosa podatkov na mobilnih napravah iz leta v leto skokovito raste. Včasih je šlo več ali manj za besedila in slike ter videe nižje ločljivosti, sedaj pa je video visoke ločljivosti (HD) količine pognal v nebo.

 

 

Med dopustom se količina prenosa podatkov poveča
Čas dopustov in počitnic je čas, ko uporabniki praviloma nadoknadimo zamujene užitke in gledanje video vsebin je zagotovo ena od stvari, ki jo v večji meri izvajamo. Prav tako je povečana tudi aktivnost drugih storitev, ki prav tako vključujejo videe (npr. Facebook, Snapchat) ali pa pretakanje (streaming) glasbe, posledično pa je tako tudi poraba podatkov. Marsikdo se ne zaveda, da video v visoki ločljivosti precej hitro porabi več GB prenosa podatkov. Netflix tako lahko porabi tudi 2GB v eni uri, YouTube v 480p ločljivosti 450 MB, v 720P več kot 1GB, pri 1080p pa več kot 2GB na uro.

Doma to morda ni tako pereč problem, saj paketi večinoma že vsebujejo kar spodobno količino prenosa podatkov. Precej drugačna zgodba je v tujini. S 15.6.2017 bo v državah Evropske unije in treh državah članicah EFTE nekoliko drugače, saj bodo vsi uporabniki paketov določeno količino domačih GB lahko uporabili tudi v roamingu. Velikokrat bo šlo le za majhen odstotek domačih količin prenosa podatkov, le pri A1 Slovenija so se odločili, da bodo pri govornih paketih celotno domačo količino podatkov ponudili tudi v EU.

Katera aplikacija pri meni pokuri največ podatkov?
Ker je vsak posameznik nekoliko drugačen, saj ima vsak nameščene različne aplikacije in nekatere uporablja manj, druge več, je porabo najbolje pogledati individualno.

Uporabniki naprav za operacijskim sistemom Android to lahko preverite s klikom na Nastavitve -> Podatkovni promet -> Prenesene količine podatkov v mobilnem omrežju Izberete si lahko tudi željeno obdobje in tako preverite razlike med meseci.

Pri uporabnikih iPhonov t.j. operacijski sistem iOS pa do podobnih podatkov lahko pridete s klikom na Settings -> Mobile Data (Cellular) kjer lahko tudi izklopite programe pri katerih ne želite, da se z internetom povezujejo prek podatkovne povezave, ampak zgolj ko je na voljo WI-Fi. Na dnu tega seznama je tudi vrstica System Services. S klikom na njo se prikaže še seznam sistemskih aplikacij in njihova poraba.

Nekaj nasvetov kako omejiti prenos mobilnih podatkov
Tisti najbolj preprost nasvet »uporabljaj telefon po pameti«, ne pride vedno v poštev, saj se kar nekaj podatkov precej rado pretoči tudi ko telefona ne uporabljamo. Zato je največja varnost zagotovljena takrat, ko podatkovni prenos izklopimo, a to ni ravno najbolj praktično. Zato je nekoliko bolj smiselno mobilni promet omejiti za tiste aplikacije, ki hitro rade porabijo veliko podatkov oz. glede na preteklo porabo vidimo, da precej porabijo.

Pri operacijskem sistemi iOS je to precej enostavno, saj lahko mobilni podatkovni prenos omejimo na ravni operacijskega sistema in sicer v Settings -> Mobile Data (Cellular ).

Pri Androidu je stvar nekoliko drugačna, saj lahko omejimo zgolj podatkovni prenos v mobilnem omrežju, ko bi ga določena aplikacija uporabljala v ozadju, ne pa tudi ko jo sami uporabljamo. Zato uporabnikom pravzaprav ostane zgolj možnost nastavitev v sami aplikaciji.

Veliko aplikacij omejitev mobilnega podatkovnega prenosa omogoča (nekatere zgolj samodejno predvajanje), pri nekaterih pa si vsebino lahko tudi predhodno prenesemo. V to zadnjo skupino sodijo npr. aplikacije za navigacijo kjer si lahko zemljevide prenesemo takrat, ko smo na Wi-Fiju ali pa VOD/SVOD aplikacije kot je npr. Netflix. Praviloma se te nastavitve skrivajo v rubriki Nastavitve (Settings).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: