Ali bomo v EU od 15.6.2017 zakupljene količine podatkov, klicev in SMS-ov res lahko koristili kot doma? Pri A1 Slovenija ja. | UPORABNA STRAN

Ali bomo v EU od 15.6.2017 zakupljene količine podatkov, klicev in SMS-ov res lahko koristili kot doma? Pri A1 Slovenija ja.

Jutri, 15.6.2017 v veljavo stopa Uredba EU o ukrepih za enotni evropski trg (Uredba št. 2015/2120 z dne 25. 11. 2015) in s tem uveljavlja t.i. Roam Like at Home načelo (gostuj kot doma) za roaming v državah Evropske unije. A marsikdo si upravičeno postavlja vprašanje ali bo lahko zakupljene količine podatkov, klicev in SMS-ov lahko v celoti koristil tudi med gostovanjem v EU.

Ni čisto tako kot se sliši
Roam Like at Home oz. po slovensko gostuj kot doma si uporabniki predstavljamo tako, da bomo od jutri naprej količine, ki jih imamo doma lahko koristili tudi v 28-ih članicah Evropske unije ter treh izmed članic EFTE (Evropsko združenje za prosto trgovino). Celoten seznam je TUKAJ. Žal pa se to vsaj za zdaj ni uvedlo čisto tako, čeprav se je na začetku načrtovalo.

Za klice in SMS-e ja, pri podatkovnem prenosu pa ne povsem
Uredba od operaterjev zahteva, da svojim uporabnikom pri klicih in SMS-ih v EU gostovanju omogočijo enake količine kot jih imajo doma. Prav tako se ukinja strošek dohodnih klicev, če se nahajamo v kateri od držav članic. To je zelo dobrodošla pridobitev, žal pa je nekoliko manj veselja pri podatkovnem prenosu. Tukaj uredba ne zahteva, da so količine enke kot doma, ampak uvaja minimalno količino, ki jo mora operater zagotoviti.

Minimalna količina se izračuna s formulo, ki v besedni obliki izgleda takole »maloprodajna cena paketa brez DDV se deli z regulirano veleprodajno ceno in rezultat pomnoži s številom dva.« Plastično pa formula s ceno, ki velja od 15.6.2017 do konca letošnjega leta (7.7€ + DDV) izgleda takole:

Naročnina x 2 / 9.394 = minimalna količina v GB

Pomembna podrobnost je tudi to, da mora uporabnika ob prehodu meje mobilni operater obvestiti kolikšno količino podatkov ima uporabnik na voljo v EU roamingu. Če mobilni operater uporabnika ne obvesti o količinski omejitvi za prenos podatkov v gostovanju v EU, se šteje, da ima na razpolago enako količino kot v Sloveniji.

A so tudi izjeme!
Uredba operaterje ne omejuje, da svojim uporabnikom ponudijo to kar Roam Like at Home dejansko pomeni, to je njihova prostovoljna izbira in predvsem konkurenčna prednost. V Sloveniji imamo samo enega omrežnega operaterja, ki je to generalno ponudil pri vseh govornih paketih in to je A1 Slovenija. Podobno ponuja tudi en MVNO operater in sicer Izimobil. Uporabniki A1 in Izimobila so torej med gostovanjem na Hrvaškem ali kateri drugi državi, ki je del evrotarife lahko mirni, saj boste imeli na voljo enako količino podatkov kot če bi bili v Sloveniji. Pri nekaterih paketih enako količino ponuja tudi Telekom Slovenije, pri vse ostalih operaterjih v Sloveniji pa so količine praviloma postavljene na spodnji dovoljen minimum in bo pri porabi prenosa podatkov potrebno precej paziti.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Uredba št. 2015/2120 z dne 25. 11. 2015 in kaj ta prinaša si lahko preberete v teh člankih: *Ali bomo v EU od 15.6.2017 zakupljene količine podatkov, klicev in SMS-ov res lahko koristili kot d… *Koliko prenosa podatkov mi mora operater omogočiti v EU gostovanju od 15.6.2017 naprej? Vse je […]

Komentiraj

Anti-Spam: