Televizijska antena (strešna/hišna antena) je klinično mrtva, s 1.7.2017 se iz DVB-T poslavlja še Planet TV | UPORABNA STRAN

Televizijska antena (strešna/hišna antena) je klinično mrtva, s 1.7.2017 se iz DVB-T poslavlja še Planet TV

Televizijska antena je dejansko klinično mrtva, razlogov za to je precej. Tisti zadnji udarec bo prišel jutri, 1.6.2017, ko bo po zgledu Pro Plusa, ki je v začetku leta iz DVB-T oddajanja umaknil Pop TV, Kanal A, isto naredil še Planet TV.

 

 

Najbolj gledanih slovenskih komercialnih programov s hišno ali sobno anteno od jutri ne bo več moč videti. S tem pa DVB-T oddajanje postaja ekstremno nezanimivo za uporabnika, saj bo poleg nacionalnih programov lahko gledal zgolj še nekaj drugih programov s precej nizko gledanostjo. Veliko jih je na kabelsko ali IPTV, pa tudi satelitsko televizijo presedlalo že v začetku leta, saj se je po podatkih AKOS-a odstotek penetracije gospodinjstev priključkov fiksne televizije iz 73.7% v Q4 2016 narastel na 75.4% v Q1 2017. Po podatkih SURS-a je gospodinjstev 820.541, kar pomeni, da ima IPTV ali kabelsko TV več kot 618.600 gospodinjstev.

Precej napak v preteklosti
Da smo prišli do točke, ko DVB-T oddajanje v Sloveniji počasi umira je bilo potrebno v preteklosti storiti kar nekaj napak, saj npr. na Hrvaškem oddajanje prek antene deluje odlično, celo širili so število programov, ki so na voljo free-to-air. V Sloveniji trenutno obratujeta dva televizijska multipleksa MUX-A in MUX-C s katerima upravlja RTV Slovenija. Imeli smo tudi MUX-B, a se je družba Norkring umaknila iz Slovenije, saj ji niso bili zagotovljeni konkurenčni pogoji za delovanje. Komercialni programi so namreč oddajali na precej cenejšem nacionalnem MUX-A, ki jim v osnovi ni bil namenjen.

Ponudniki TV programov so si želeli tudi tematske televizijske programe npr. za otroke, šport …, a jim niso prisluhnili. Tudi plačljivo DVB-T oddajanje bi lahko imeli (imajo ga npr. na Hrvaškem) in ponujali različne pakete, programe v višji ločljivosti …, a tudi to ni padlo na plodna tla. Je že res, da je odhod obeh največjih komercialnih TV hiš iz DVB-T oddajanja povezan tudi z zaračunavanjem retransmisije kabelskim in IPTV operaterjem, a zgodba bi se lahko odvila drugače.

Zamudili smo vlak
Sedaj je dejansko prepozno, da bi se z oddajanjem prek televizijske antene kdorkoli ukvarjal. Premoč IPTV, kabelske in celo mobilne televizije je tako močna, da izriva ostale tehnologije. Spremljanje televizije prek antene ne bo izumrlo, saj mora vsaj RTV Slovenija zagotavljati signal praktično vsem prebivalcem Slovenije, bo pa izjemno nezanimivo, saj je na voljo le peščica programov.

Kaj bo od jutri dejansko vidno z anteno?
V MUX-A bodo na voljo programi SLO 1, SLO 2, SLO 3, SLO 1 HD, SLO 2 HD in odvisno od regije TV Koper, Vaš kanal oz. TV Maribor.
V MUX-C bodo TV3 MEDIAS, Golica TV, Sponka Gold TV, TV Arena (samo vzhodni del SLO), NOVA24 TV in TV Petelin.
MUX-L1 vsebuje program ATVsignal, MUX-L2 TV AS Murska Sobota, MUX-L4 VTV, MUX-L5 Sponka TV in MUX-L6 TV Galeja.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: