Gotovinska plačila malih vrednosti imajo varno in praktično alternativo v brezstičnih kreditnih karticah | UPORABNA STRAN

Gotovinska plačila malih vrednosti imajo varno in praktično alternativo v brezstičnih kreditnih karticah

Slovenci imamo precej radi kreditne in debetne kartice, tri ali več jih ima kar 86 % vprašanih v raziskavi MasterIndex družbe Mastercard®. Prihod brezstičnih kreditnih kartic je raven varnosti in praktičnosti plačevanja s kartico še nekoliko dvignil, a zanimivo je, da več kot polovica uporabnikov zneske do 15€ še vedno plačuje z gotovino.

Je težava v dojemanju varnosti?
Pri plačilu s kreditno ali debetno kartico marsikoga skrbi varnost plačila. To je pravzaprav precej neutemeljena skrb, saj je dnevno uspešno obdelano na milijone transakcij, ko pa se zgodi zloraba, je to praktično vedno zaradi človeškega dejavnika. Prav tega nove tehnologije, kot je brezstično plačevanje, poskušajo to čim bolj izničiti. Prve plačilne kartice na tržišču so imele zgolj magnetni zapis (slip), ki je izjemno dovzeten za zlorabe, predvsem skimminga t.j., ko neupravičena oseba prebere magnetni zapis kartice in ga zlorabi. Naslednjo nadgradnjo so kartice doživele z dodajanjem čipov, v katerih je že shranjena PIN koda kartice, kar pravzaprav onemogoča zlorabo. Razlog za to je implementacija EMV standarda, ki ob prejemu zahtevka za plačilo s strani POS terminala ustvari unikatni ključ, ki velja zgolj za to konkretno transakcijo. Torej, tudi če bi nekdo ta ključ prestregel, pri naslednji transakciji ne bi bil več veljaven.

Brezstičen način plačila temu dodaja še praktično komponento, saj je kartico treba le prisloniti na POS terminal. Če je plačilo nižje od 15€, PIN kode ni treba vpisati, v primeru višjega zneska pa je potreben še PIN. Da je varnost še višja, se transakcije preverja s posebnimi algoritmi, ki preverjajo potencialno zlorabo kartice. Zato npr. pri nekaj takojšnjih zaporednih plačilih nižjih od 15€ POS terminal včasih povpraša tudi za PIN in tako prepreči možnost zlorabe.

Zakaj kreditne kartice torej ne uporabljamo za plačila manjših vrednosti?
Kot je pokazala MasterIndex raziskava, polovica uporabnikov kartico za plačila uporablja vsaj 3x tedensko, kar kaže, da Slovenci radi uporabljamo kartice, a večinoma za večja plačila. Zakaj pa ne tudi za plačila majhnih vrednosti? Najverjetneje je to povezano z zgodovino kreditnih kartic, saj že njeno ime nakazuje na kreditiranje, zato pri plačilih do 15€ prevladujejo debetne kartice. Oboje vrst kartic pa krepko prekaša plačevanje z gotovino.

Brezstično plačevanje prinaša enostavnost in hitrost plačila
V primerjavi plačila z gotovino je brezstično plačevanje s plačilno kartico precej bolj enostavno in hitro. Če primerjamo samo čas plačila z gotovino in kartico, je transakcija pri plačilu s kartico že izvedena, ko gotovino še iščemo. Ta enostavnost in hitrost plačila se še posebej kaže pri plačilih do 15€, kjer je treba kartico zgolj prisloniti na POS terminal. Morda pa je le potrebno, da se uporabniki dodobra spoznajo z novim načinom uporabe plačilne kartice, plačevanje nižjih zneskov pa bo prišlo skupaj z višjim zavedanjem.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: