Serija Gunpowder, ki govori o Guy Fawkesu in atentatu na angleškega kralja, 19.12.2017 prihaja na HBO Go

Gunpowder je britanska mini serija, ki je premiero doživela na BBC One, sedaj pa se serija, ki govori o Guy Fawkesu ter njegovi smodniški zaroti (Gunpowder plot), seli tudi a HBO, kjer bo 19.12.2017 dostopna na HBO Go.

Glavna zvezda serije Gunpowder, ki ima 3 dele je Kit Harington, ki ga marsikdo pozna po vlogi Jona Snowa iz Game of Thrones, saj igra enega od glavnih likov, hkrati pa je tudi idejni oče serije. Kit Harington tako igra Roberta Catesbyja, Peter Mullan igra Henryja Garneta, Mark Gatiss nastopa kot Sir Robert Cecil, Liv Tyler pa kot Anne Vaux.

Gunpowder plot se je odvil leta 1605, ko je Guy Fawkes s skupino somišljenikov (rimokatolikov) skoval zaroto v sklopu katere so želeli izvesti atentat na protestanstkega kralja Jakoba (King James I), tako da bi ob kraljevem sklicu parlamenta razstrelili Westminstrsko palačo. Želeli so si namreč, da bi katoliki ponovno prevzeli prestol.

Atentat so uspešno preprečili, snovalce zarote pa so ujeli, mučili in ubili. Britanci zato 5.11. v spomin na dogodek prižigajo ognjemete in kurijo kresove (Guy Fawkes Night oz. Bonfire Night).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: