SpaceX preložil testno izstrelitev rakete Falcon Heavy na začetek leta 2018, predvidoma januarja

SpaceX je testno izstrelitev njihove najmočnejše rakete poimenovane Falcon Heavy načrtoval za konec novembra oz. december 2017, a sedaj so iz družbe uradno sporočili, da izstrelitev prelagajo na začetek leta 2018, predvidoma januarja.

Kljub zamiku testni vžig še letos
Šef SpaceX-a, Gwynne Shotwell je pojasnil, da bodo kljub manjšemu zamiku testne izstrelitve, še letos izvetli tesni »statični« simultani vžig vsej 27 Merlin motorjev, ki bodo uporabljeni na raketi Falcon Heavy. Če bo testiranje izvedeno skladno z načrti, se bo sama izstrelitev rakete res lahko zgodila že januarja. V primeru težav, pa se bo vse skupaj zamaknilo.

Vsi, ki podrobneje spremljate izstrelitve raket Falcon veste, da so testno izstrelitev rakete Falcon Heavy načrtovali za leto 2013, a se to ni uresničilo. Vsekakor pa je bilo skladno s že tradicionalno preoptimističnimi časovnicami Elona Muska. Leto julija na ISS R&D konferenci je Musk povedal: »Falcon Heavy requires the simultaneous ignition of 27 orbit-class engines. There’s a lot that can go wrong there.« in dodal »There’s a real good chance that it does not make it to orbit. I hope it gets far enough away from the launch pad that it does not cause pad damage – I would consider that a win.«

Raketa Falcon Heavy je sicer sestavljena iz treh Falcon 9 boosterjev, ki so modificirani do te mere, da se povezujejo v celoto z enim glavnim, ter dvema stranskima. Merlin motorji bodo ustvarili več kot 2.200 ton potiska (5 mio pounds), kar je več kot vse trenutne rakete in skoraj toliko kot ga je ustvaril Space Shuttle ob vzletu. Falcon Heavy bo lahko v orbito ponesel 54 m3 ton tovora. To je več kot 2x več kot zmore trenutno Delta IV Heavy, Falcon Heavy pa bo to zmogel celo za 1/3 cene. Več o Falcon Heavy pa tukaj.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: