Disney je za 52.4 milijard $ kupil večinski delež v 21st Century Fox (filmski studio, 20th Century Fox in regionalni športni programi) | UPORABNA STRAN

Disney je za 52.4 milijard $ kupil večinski delež v 21st Century Fox (filmski studio, 20th Century Fox in regionalni športni programi)

The Walt Disney Company je v četrtek, 14.12.2017 popoldne naznanil, da bo za 52.4 milijard $ prevzel večinski delež v družbi 21st Century Fox. Prevzem, če bo uspešen, čaka ga namreč še presojanje s strani organa za varstvo konkurence, bo 2. največji medijski šovbiznis prevzem do sedaj. 1. mesto z 103.5 mrd $ drži naveza AOL – Time Warner.

Kaj je Disney pravzaprav kupil?
Disneyju je z nakupom pridobil 21st Century Foxov filmske in televizijske studie, velik del 20th Century Foxa, skupino TV programov, ki vključuje FX Networks, National Geographic in več kot 300 mednarodnih »FOX« programov (tudi FOX Slovenija) ter 22 regionalnih športnih programov. Prav tako pa Disney dobiva 30% Foxov delež v SVoD storitvi Hulu, 50% delež v Endemol Shine Group, Star India satelitsko storitev ter 39% delež v evropskem satelitskem ponudniku Sky. Pri tem so pri Disneyju izpostavili, da Foxov uspešen nakup preostalih 61% Skyja ni pogoj za zaključek nakupa.

Disney bo z nakupom postal 60% lastnik Huluja, enega glavnih konkurentov Netflixa. Solastnika Huluja bosta ob uspešno izvedeni transakciji še kabelski operater Comcast (30%) in Time Warner (10%). Sedaj je že precej jasno kam bo Disney selil svojo zbirko filmov in serij, po tem, ko so objavili, da z Netflixom ne bodo podaljšali dogovora. Plan, da Disney v letu 2019 predstavi samostojno SVoD storitev še vedno stoji, a do takrat je še kar nekaj časa in ti načrti se lahko do takrat tudi nekoliko spremenijo.

The 20th Century Fox studio je lastnik kar nekaj zanimivih pravic, ki bodo postale del Disneyja. Tako ima pravico snemanja Marvelovih filmov z liki kot je X-Men. To izvira iz poslov, ki jih je Fox sklenil z Marvelom preden je Disney leta 2009 kupil Marvel Entertainment. Fox ima prav tako pravice nad enim Star Wars filmom in sicer gre za prvi film franšize, Star Wars: A New Hope. Disney pa z nakupom dobiva tudi pravice nad franšizo Avatar ter TV serijami med katerimi je najverjetneje najbolj znana The Simpsons.

Kaj pa ni del nakupa?
21st Century Fox bo tik pred pridružitvijo odcepil Fox Broadcasting Company, Fox Sports, Fox News, Fox Television Stations, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 in Big Ten Network. Del odcepljene družbe bo tudi 0.2 km2 (20.23 ha) velika parcela v Century City, Los Angeles.

Kdaj bo Disney zaključil nakup?
Pri Disneyju ocenjujejo, da bi posel lahko zaključili v 12-ih do 18—ih mesecih. Bob Iger (star je 66 let), izvršni direktor Disneyja je povedal, da bo svoj mandat podaljšal do konca leta 2021 in tako nadzoroval integracijo Foxa. Iger je sicer svojo upokojitev iz Disneyja preložil že 3x, nazadnje je marca letos povedal, da odhod načrtuje za julij 2019, a do tega sedaj več kot očitno ne bo prišlo.

Tista največja ovira, ki jo mora posel sedaj prestati pa je presoja pri organu za varstvo konkurence. V primeru, da bo posel uspešno zaključen, se bo število velikih Hollywoodskih studiev iz šest zmanjšalo na pet. Kar pa bi že znalo imeti znaten vpliv na konkurenco. Zato bo regulator imel precej dela z oceno vseh aspektov tega prevzema.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Disney je za 52.4 milijard $ kupil večinski delež v 21st Century Fox (filmski studio, 20th Century… (0) The Walt Disney Company je v četrtek, 14.12.2017 popoldne naznanil, da bo za 52.4 […]

Komentiraj

Anti-Spam: