NLB kot prva banka v Sloveniji uvaja brezkontaktne bankomate – za identifikacijo se uporablja brezkontaktni način | UPORABNA STRAN

NLB kot prva banka v Sloveniji uvaja brezkontaktne bankomate – za identifikacijo se uporablja brezkontaktni način

Brezkontaktni oz. brezstični bankomati so v tujini že poznana stvar, v Sloveniji pa jih do sedaj še nismo imeli. Prva dva je postavila banka NLB in tako na področju bankomatov v Sloveniji uvedla najnovejši način identifikacije bančne ali kreditne kartice.

Hitreje in enostavneje, a vedno s PIN-om
Brezkontaktne kartice smo v Sloveniji začeli dobivati že leta 2014, tako jih sedaj ima že večina imetnikov kreditnih kartic Mastercard, pa tudi velik delež uporabnikov kartica Maestro ter Visa. Tako da se je večina že spoznala z enostavnejšim načinom plačevanja pri katerem kartice ni več potrebno vtikati v POS terminal. Plačevanje do 15€ pa ne potrebuje niti PIN številke.

Uporaba bankomata bo sedaj deležna nekaj teh bombončkov. Tako bo za identifikacijo na bankomatih poleg klasičnega čitalnika »slipa« in čipa na kartici, na voljo tudi brezkontaktni način (NFC). Kar pomeni, da bo potrebno kartico (takšno, ki podpira tovrstno poslovanje) le prisloniti na čitalec in bankomat bo prepoznal uporabnika. Za razliko od plačil pa bo tukaj vedno, ne glede na višino dviga, potrebno vpisati PIN številko. Na tak način se zagotavlja višja stopnja varnosti, saj je na bankomatih možno početi mnogo več kot le dvigovati gotovino. Trenutno je brezkontaktni način delovanja vzpostavljen za kreditno kartico Mastercard in debetno Maestro, kartica Visa pa bo začela delovati predvidoma takoj po novem letu.

Kje lahko preizkusim brezkontaktni NLB bankomat?
Kot so sporočili iz NLB-ja so novo tehnologijo uvedli v sodelovanju z Mastercardom in podjetjem Printec S.I.. Prva dva bankomata, ki omogočata brezkontaktno identifikacijo uporabnika pa stojita v Ljubljani in sicer:
*NLB polsovalnica – Zadobrovška cesta 14, Ljubljana
*Bankomat na Šmartinski cesti 101 (poslovalnica Petrol)

NLB ima v upravljanju 557 bankomatov in v naslednjih mesecih jih bodo s to funkcijo nadgradili več kot 250. Tako bo v letu 2018 skoraj vsak drugi NLB bankomat opremljen z najnovejšo tehnologijo identifikacije uporabnikove kartice.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] NLB kot prva banka v Sloveniji uvaja brezkontaktne bankomate – za identifikacijo se uporablja brez… (0) Brezkontaktni oz. brezstični bankomati so v tujini že poznana stvar, v Sloveniji pa jih […]

Komentiraj

Anti-Spam: