Uporabna stran praznuje 9. rojstni dan – skok v drugo triado in prehod na številčne ocene | UPORABNA STRAN

Uporabna stran praznuje 9. rojstni dan – skok v drugo triado in prehod na številčne ocene

Uporabna stran danes, 22.12.2017 praznuje 9. rojstni dan, uspešno je naredila skok v drugo triado in se spopadla s številčnimi ocenami. Vsa ta leta ustvarjanja so nanesla 11.643 objav, od tega so bile v letošnjem letu 1.004. Ja, v vseh teh letih je nastalo ogromno objav, nekatere uporabne, druge malo manj. Oceno uspešnosti preteklega leta vedno najbolje podate bralci, še posebej tisti, ki v kateri od objav najdete napako in jo z veseljem sporočite. Na napakah se učimo in s tem postajamo vedno boljši.

V lanskoletni obljubi je bilo, da bo blog letos doživel prenovo. No, leta je konec in prenove še ni bilo, se je pa pripravljala, a je pravočasno ni bilo možno izpeljati. Zato je ta naloga ostala za prihodnje leto. Ker blog pokriva raznorazne tematike in ker vse ne zanimajo vseh, bo s prenovo prišlo do tega, da bo na podlagi piškotkov blog samodejno nekoliko prilagodil objave, ki jih bralci vidite najprej. Torej, glede na pretekle oglede se bo blog prilagodil in najprej prikazoval vsebino, ki je bralca ali bralko v preteklosti zanimala. Tudi kategorije se bodo spremenile, a pustimo nekaj skrivnosti za kdaj drugič.

Pa se z blogom da kaj zaslužit?
V Sloveniji pisanje bloga velja bolj za hobi kot karkoli povezanega s poslovnim svetom. Vsi, vključno z mano smo trdili, da se z blogom ne da zaslužiti več kot nekaj 100€. Zato je bil letošnji plan dokazati, da temu ni tako. Začetki so vedno težki in točno tako je tudi bilo, saj je bilo potrebno delu, ki je precej podobno novinarskemu, dodati še marketing. Tega se prvih 8 let pravzaprav nisem dotaknil. Zato je bilo potrebno najprej poiskati način, ki bi v Sloveniji omogočal, da z blogom, ki ni nišni, kaj zaslužiš. Obiska se generira premalo, da bi bili oglasi glavni vir zaslužka, zato so pravzaprav edina opcija ostali advertoriali (p.s. PR članek ne obstaja). Super, a blog mora še vedno ostati blog in za vsebino moram stati jaz, saj sicer tega na koncu nihče več ne bo bral. Taka stvar pa vzame precej časa, usklajevanja in predvsem iskanja tem, ki so zanimive in uporabne. Ja, precej kav sem oddelal, pa čeprav kave sploh ne pijem. Toliko jih ni bilo v vseh preteklih osmih letih. 🙂

Tista najbolj zanimiva stvar je, da je bila pripravljenost dajanja kakovostnih informacij na strani sogovornikov precej večja kot prej. Posledično so lahko nastali boljši članki z več dodane vrednosti za vse. Zanimivo, ko objava ni bila plačana, je bilo precej manj angažiranosti z druge strani, kot sedaj, ko je bila. Meni precej nerazumljiva logika. Druga zelo zanimiva ugotovitev pa je bila, da sredstev za spletne advertoriale skoraj nihče nima predvidenih, za klasično oglaševanje, ki po koncu kampanje izgine, ja, za uporabne objave, ki ostanejo na spletu pa ne. Precej zanimiv je ta slovenski trg.

Konec leta tako lahko povem, da minimalno plačo se zagotovo da zaslužiti (na osem let podlage 🙂 ). Najbolj pa sem bil vesel dejstva, da imamo v Sloveniji podjetja, ki razumejo, da številka branosti ni vse, predvsem pa, da se blog, ki želi ohraniti kredibilnost, ne more tepsti z velikimi portali.

Facebook saga
22.11.2017, ko sem se jaz potikal po Ljubljanskem gradu in preizkušal njihovo novo adrenalinsko pustolovščino Grajski pobeg (mimogrede, super je) se je Facebook odločil, da blokira objavo URL povezave na Uporabno stran. Najprej mi ni bilo povsem jasno kaj se je zgodilo in kaj sploh lahko storim. Ko sem ugotovil, da je edino kar lahko storim to, da preko spletnega obrazca, pri katerem ti že vnaprej povejo, da ga ne obravnavajo individualno, prijavljam, da na mojem blogu ni vsebine, ki bi lahko škodovala uporabniku. Glede na to, da URL ni v nobeni bazi označen kot spam in ker noben sistem na njem ne zaznava škodljive kode, je pravzaprav edina razlaga za blokado namerno prijavljanje s strani nekoga. Kot kaže sem na lastni koži spoznal pregovor o slovenski fovšiji. Sreča v nesreči je to, da je Facebook na blog pripeljal le okoli 5% prometa in da ga 90% pripeljeta Google in neposredni dostop. Zato se ta izpad ne pozna veliko na samem obisku, je pa zelo nadležen, saj je blog marsikdo spremljal na Facebooku, prav tako pa objav ni več možno deliti.

Seveda vsakodnevno prijavljam v upanju, da Facebook morda uvidi, da zaradi blokade z mano ne more zaslužiti niti €, a v to ne polagam veliko upanja. Morda pa lahko na Irsko pošljem pismo, saj fizični naslov, za razliko od elektronskega, imajo objavljen. Lahko pa tu in tam tudi vi poskušate objaviti kakšno povezavo bloga in ko Facebook zavrne objavo, oddate prijavo ali pa mi morda namignete po kateri poti naj se lotim odprave te težave.

Jaz se bom še naprej trudil, da bo na Uporabni strani možno najti uporabne in zanimive stvari. Uporabnost vsak vidi malo drugače, kar je super, saj ravno raznolikost daje človeštvu polnost, če bi bili vsi enaki, se ne bi mogli razvijati in rasti.

Za konec še praznično voščilo, ki ste jih danes zagotovo dobili ogromno. Torej, prijetne božične in novoletne praznike. Uživajte v družbi prijateljev, znancev in v toplini vaših najdražjih. Srečno in uspešno leto 2018.

Jure
Urednik bloga Uporabna Stran

Sorodni članki

5x komentirano

  1. […] Uporabna stran praznuje 9. rojstni dan – skok v drugo triado in prehod na številčne ocene […]

  2. Vse najboljše 🙂

  3. Danes mi je FB poslal da so ugotovili da moj share linka ni spam. Tako da upam da bo zdaj delovalo.

  4. Ja, res je, so odblokirali. Je pa trajalo 4 mesece. https://twitter.com/uporabnastran/status/966343592385155075

  5. […] Uporabna stran praznuje 9. rojstni dan – skok v drugo triado in prehod na številčne ocene (4) Uporabna stran danes, 22.12.2017 praznuje 9. rojstni dan, uspešno je naredila skok v […]

Komentiraj

Anti-Spam: