S 1.1.2018 se povečuje količina podatkov v EU gostovanju (roamingu), ki je bilo uvedeno 15.6.2017 | UPORABNA STRAN

S 1.1.2018 se povečuje količina podatkov v EU gostovanju (roamingu), ki je bilo uvedeno 15.6.2017

S 1.1.2018 se bo skladno z Uredbo EU o ukrepih za enotni evropski trg (Uredba št. 2015/2120 z dne 25. 11. 2015) povečala količina prenosa podatkov, ki uporabnikom na voljo med gostovanjem (roamingom). Gre za prvi predviden »popravek« t.i. načela Roam Like at Home (gostuj kot doma), ki je bilo uvedeno 15.6.2017.

Klici, SMS-i in MMS-i med gostovanjem se že od letošnjega poletja obračunavajo točno tako kot klici iz domačega omrežja. Pri prenosu podatkov pa je bilo uvedena količina pravične uporabe, ki predstavlja delež količine prenosa podatkov celotne zakupljene kvote, ki jo uporabnik lahko porabi med gostovanjem. Izračun minimalne količine se izvede tako, da ceno naročniškega paketa pomnožimo z 2 in nato delimo z medoperatersko ceno (določena z EU Uredbo), ki ji je dodan DDV.

Spreminja se cena na veleprodajnem trgu, zato uporabniki dobivajo več podatkov
Ker je izračun minimalne količine prenosa podatkov, ki jo mora operater ponuditi uporabniku odvisen od medoperaterske cene t.j. cene na veleprodajnem trgu, ki si jo operaterji zaračunavajo med seboj, ta se s 1.1.2018 spreminja, tako se bo posledično pri nekaterih paketih spremenila tudi količina prenosa podatkov, ki je na voljo med gostovanjem v EU. Trenutno je medoperaterska cena 7.7€ + DDV, po novem pa bo 6.0€ + DDV.

Količina se ne bo spremenila pri vseh paketih
Ker so bili nekateri operaterji s količinami bolj radodarni od letošnji uvedbi, morda celo z mislijo na 1.1.2018, in so tako ponudili več od zahtevanega minimuma, se količina prenosa podatkov ne bo spreminjala pri vseh paketih. Če se bo količina spremenila boste najlažje ugotovili tako, da svojo mesečno naročnino podvojite in delite s 7.32€. Če je količina večja od trenutne, potem bo operater temu paketu povečal količino prenosa podatkov med gostovanjem.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: