Ljubljansko letališče je že naznanilo rekordno število potnikov v letu 2017, saj so potolkli rekord iz leta 2008 | UPORABNA STRAN

Ljubljansko letališče je že naznanilo rekordno število potnikov v letu 2017, saj so potolkli rekord iz leta 2008

Ljubljansko letališče na Brniku je v sredo, 27.12.2017 zabeležilo 1.676.032 potnikov, s tem pa so potolkli številko iz leta 2008, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU.

Do sedaj je rekord z 1.673.050 potniki držalo leto 2008, sedaj pa se že ve, da bo nov rekord postavljen v letu 2017. Kakšen bo, bomo morali še počakati, saj leta še ni povsem konec. Letna povprečna rast v 2017 je bila do sedaj 20% in če bi se številka lanskega decembra (95.335) dvignila za toliko bi Ljubljana Airport beležil 1.687.438 potnikov, a kot kaže bo rast vendarle nekoliko nižja, saj bi moralo iz(v) Ljubljene odpotovati še 14.388 potnikov oz. 3.597 v zadnjih štirih dneh leta, kar sicer ni neizvedljivo, a je zelo malo verjetno.

Kot so zapisali pri Fraport Slovenija, ki upravlja z letališčem je: »Rast prometa predvsem posledica krepitve mreže letalskih povezav v lanskem in letošnjem letu in posledično konkurenčnejše ponudbe, zaradi katere potniki vse pogosteje izbirajo ljubljansko letališče za potovanja na bližnje, neposredne destinacije, pa tudi na bolj oddaljene, ki so dostopne preko večjih evropskih vozlišč. K rasti prispeva tudi povečevanje prometa tako domačega kot tujih prevoznikov, ugodna gospodarska klima in vedno večja prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije.«

Novosti v letu 2018
Letališče Brnik v letu 2018 čaka nekaj novosti. Zaključili bodo projekt prestavitve obvozne ceste ob letališču, stekli bodo tudi nekateri drugi pomembni projekti v poslovno-logističnih conah, najverjetneje tudi investicija v vadbeni center za Fraportovo letalsko akademijo. Nadaljevali bodo z informacijsko prenovo letališča, pred kratkim so npr. zaključili razpis sistema kontrole pristopa, odprt pa je še razpis za nakup letališkega avtobusa za prevoz potnikov. V letu 2018 bo Adria Airways s poletnim voznim redom vzpostavila 6 novih linij in sicer v Ženevo, Sofijo, Bukarešto, Hamburg, Dubrovnik ter Brač. Za februar pa se napoveduje prihod nizkocenovnega prevoznika Eurowings, ki naj bi povezal Ljubljano in Düsseldorf. Prvotno se je vzpostavitev te letalske linije napovedoval za 15.1.2018, a kot kaže se je vse skupaj premaknilo v februar.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: