Qi je zmagal – vojna standardov brezžičnega polnjenja je končana, saj se je Powermat pridružil Wireless Power Consortium (WPC) | UPORABNA STRAN

Qi je zmagal – vojna standardov brezžičnega polnjenja je končana, saj se je Powermat pridružil Wireless Power Consortium (WPC)

Brezžično polnjenje postaja vedno bolj zanimivo področje, saj je podporo zanj v svoje naprave začelo vgrajevati veliko proizvajalcev. A ker je bilo na začetku več različnih standardov, je bil pohod otežen. Hkrati pa je bila tehnologija vseh igralcev na trgu še precej v povojih.

V zadnjem času je prevladal Wireless Power Consortium (WPC) s Qi standardom, a Powermat mu je bil s svojo PMA resonančno tehnologijo tik za petami. Glede na sporočilo za javnost, ki ga je objavil Powermat, pa se bo to sedaj spremenilo, saj se bodo priključili PWC-ju. Kljub temu, da je Powermatov največji partner Starbucks in so potencial za razvoj imeli, je bila zgodba zaključena, ko je Apple za zadnjo generacijo telefonov iPhone izbral Qi standard. Takrat je bilo pravzaprav samo še vprašanje časa kdaj bo s PMA standardom konec.

Nekaj let pred Applom, pa je Qi standard za brezžično polnjenje svojih mobilnih telefonov izbral Samsung. Ta je tako na voljo v liniji Galaxy S in Galaxy Note, a najverjetneje se bo brezžično polnjenje precej kmalu preselilo tudi v srednji razred.

Betamax vs. VHS boj, če to postavimo v kakšno desetletje nazaj, je sedaj končan. Upajmo, da bo sedaj sledil pospešen razvoj tehnologije katere največja omejitev je še vedno to, da mora biti naprava neposredno ob oddajniku (max nekaj milimetrov).

Sorodni članki

1 komentar

  1. Upam, da to pomeni za nas končne uporabnike tudi nižjo ceno polnilnikov in večjo kompatibilnost med različnimi proizvajalci mobilnih naprav.

Komentiraj

Anti-Spam: