Spotify se je znašel pred 1.6 milijard $ težko tožbo s strani Wixen Music zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic | UPORABNA STRAN

Spotify se je znašel pred 1.6 milijard $ težko tožbo s strani Wixen Music zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic

Spotify, naročniška glasbena storitev je prejela 1.6 milijard $ težko tožbo s stani Wixen Music Publishing, ki trdi, da Spotify krši avtorske pravice in neupravičeno uporablja na desetine pesmi (uporabili so izraz »tens of thousands«).

Wixen Music je založnik glasbenikov/skupin kot so Tom Petty, Neil Young in The Doors. Med pesmi za katere v družbi trdijo, da Spotify ne plačuje ustreznega avtorskega honorarja sta tudi “Light My Fire” by The Doors in “Free Fallin” by Tom Petty.

In kaj naj bi bila ta kršitev?
Kot so zapisali pri Wixen Music Publishing so posnete pesmi zaščitene z dvema ločenima pravicama avtorskega prava. Ena pokriva zvočni posnetek, druga pa glasbeno kompozicijo. Spotify naj bi z velikimi založniki sklenil dogovor zgolj za zvočne posnetke, ne pa tudi za glasbeno kompozicijo. Hkrati trdijo, da Spotify ne plačuje avtorskega honorarja za okoli 21% njihove glasbene zbirke.

Spotify sicer za letošnje leto planira IPO z ocenjeno vrednostjo 19 mrd $. Njihova storitev je dostopna na 61-ih trgih (med njimi ni Slovenije), na voljo imajo 30 milijonov pesmi, 140 milijonov je aktivnih uporabnikov od tega pa jih 70 mio plačuje naročnino.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: