S hibridnim modemom A1 Slovenija prestopa omejitve xDSL tehnologije in hkrati zagotavlja neprekinjeno internetno povezavo | UPORABNA STRAN

S hibridnim modemom A1 Slovenija prestopa omejitve xDSL tehnologije in hkrati zagotavlja neprekinjeno internetno povezavo

A1 Slovenija je v začetku februarja 2018 svojim uporabnikom ponudil hibridni modem, ki združuje fiksno xDSL in mobilno LTE tehnologijo. Na tak način uporabniku brezplačno omogočijo najboljšo možno uporabniško izkušnjo in višjo internetno širokopasovno hitrost.

LTE kot pomoč, ko optične povezave ni na vidiku
xDSL (ADSL2, VDSL) povezava v marsikaterem primeru zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more zagotavljati hitrosti, ki si jih uporabniki želijo. Načrti Evropske komisije so, da bi vsi prebivalci Evropske unije do leta 2020 imeli dostop do Next Generation Access (NGA) internetne povezave. To pomeni, da bi jim bila zagotovljena hitrost vsaj 30 Mbps, hibridna tehnologija pa je zagotovo rešitev, ki bo pripomogla k uresničitvi tega.

Uporabniki so hibridni modem odlično sprejeli
Jure Bohinc, direktor za upravljanje ponudbe in vrednosti v A1 Slovenija je o novi rešitvi povedal: »Hibridni modem je na trgu manj kot mesec dni, a prvi odzivi uporabnikov že kažejo, da je nadvse dobrodošla brezplačna nadgradnja naših fiksnih storitev. Zanimanje za hibridni modem je namreč izjemno. Kot smo pričakovali, uporabniki cenijo hitrost internetne povezave in kakovostno izkušnjo uporabe fiksnih storitev, ki ju hibridni modem prinaša tudi uporabnikom na območjih s šibkejšo fiksno internetno povezavo.«

Kako deluje hibridni modem?
A1 Slovenija uporablja ZTE-jev modem, ki ima vgrajen LTE Cat6 (LTE-A) podatkovni modem in tako prek mobilnega prenosa z uporabo tehnologije Carrier Aggregation omogoča hitrosti do 300/50 Mbps. LTE deluje v FDD načinu na frekvenčnih pasovih 800/850/900/1800/2100/2600 MHz ter v TDD načinu na frekvencah 2300/2600 MHz. A1 Slovenija je približno eno petino svojega LTE omrežja že nadgradil na LTE-A in s tem omogočil še hitrejšo mobilno povezavo. Samo delovanje modema je izvedeno tako, da se zagotavlja najvišja možna kvaliteta storitve. To pomeni, da se za televizijo in telefonijo uporablja izključno fiksna povezava, internet pa se deli med xDSL in LTE. xDSL ima višjo prioriteto, kar pomeni, da se LTE vklopi šele takrat, ko je fiksna linija popolnoma izkoriščena. Wi-Fi tehnologija, ki jo ZTE hibridni modem podpira je 3×3 MIMO na 2.4GHz (802.11n) ter 4×4 MIMO na 5GHz (802.11ac).

Posledica hibridnega delovanja je tudi to, da ima modem redundanco, saj v primeru padca fiksne povezave, internetni prenos še vedno deluje, saj izkorišča LTE povezavo. Uporabnik hibridnega modema tako v primerjavi s tistim, ki uporablja klasičen modem, ne ostane brez interneta.

Tehnologija ima še veliko potenciala
A1 Slovenija je hibridni modem v začetni fazi ponudil uporabnikom paketov A1 Kombo M in A1 Kombo L. Prvi paket omogoča hitrost do 30/5 Mbps, drugi pa do 40/10 Mbps. Kot so pojasnili v podjetju zaradi zelo dobrega odziva uporabnikov na predstavitev hibridnega modema razmišljajo o novih produktih, ki bodo temeljili na njegovi uporabi. Kaj točno bodo predstavili še niso mogli razkriti, bi pa bilo moč ugibati, da bodo z nadaljevanjem nadgradnje LTE-A omrežja lahko ponudili še višje internetne hitrosti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: