FlyDubai in letalska povezava Ljubljana – Dubaj samo še vprašanje časa. Bomo res v Sloveniji kmalu dobili povezavo z Združenimi Arabskimi Emirati? | UPORABNA STRAN

FlyDubai in letalska povezava Ljubljana – Dubaj samo še vprašanje časa. Bomo res v Sloveniji kmalu dobili povezavo z Združenimi Arabskimi Emirati?

FlyDubai in letalska povezava Ljubljana – Dubaj (Dubai) naj bi bila samo še vprašanje časa, je povedal Zmago Skobir, poslovodni direktor družbe Fraport Slovenija, d.o.o., ki upravlja z ljubljanskim letališčem.

Vsi predpogoji so zagotovljeni
Slovenija ima sedaj podpisane sporazume tudi s Kitajsko, Združenimi Arabskimi Emirati in Katarjem, kar je pravzaprav predpogoj za vzpostavitev rednih letalskih povezav. V pripravi pa so še sporazumi z pripravi še sporazumi z Egiptom, Kazahstanom, Japonsko in Novo Zelandijo. Minister za infrastrukturo, Peter Gašperšič je za Uporabno stran povedal: »Mi smo vsekakor pripravili vse potrebne pogoje, da se vzpostavitev letalske povezave lahko zgodi. Podpisan je bil ustrezen mednarodni sporazum z Združenimi Arabskimi Emirati, izvajali bomo turistično promocijo Slovenije kot destinacije za turiste iz teh krajev, da bo zagotovljen tudi določen interes s strani turistov za prihod v Slovenijo in to so ti pogoji na podlagi katerih se bo letalski prevoznik lahko dogovoril za izvajanje letalske povezave.«

Kdaj bo torej FlyDubai vzpostavil povezavo Ljubljana – Dubaj (Dubai)?
Zmago Skobir je glede vzpostavitve nove povezave povedal: »Skupaj z ministrstvoma za infrastrukturo in gospodarstvo sodelujemo in moram reči, da je to eno zglednejših sodelovanj. Zato pričakujemo pozitivne rezultate, nehvaležno pa je napovedovati kdaj, ampak sem prepričan, da smo tako daleč, da je to samo še vprašanje časa.« Da gredo pogovori prav v smer nizkocenovne letalske družbe FlyDubai sta potrdila tako Skobir kot Gašperšič. S tem bi Slovenija dobila prvi redni »long haul« let, to je let daljši od 6-ih ur.

Minister Gašperšič je glede začetka omenjene letalske povezave povedal: »Težko komentiram kdaj se bo katerikoli prevoznik odločil za vzpostavitev letalske povezave s Slovenijo.« Nekako pa je za pričakovati, da bi lahko redno letalsko povezavo med Ljubljano in Dubajem dobili v letu 2019, teoretično že konec leta 2018, saj se poletni vozni red 2018 z zimskim 2018/19 menja 27.10.2018. Vsekakor pa, ko bo do vzpostavitve prišlo, bo to znano kar nekaj mesecev pred začetkom, saj resne letalske družbe začnejo s prodajo letalskih kart vsaj 3 mesece pred pričetkom nove letalske povezave.

Nizkocenovna letalska družba FlyDubai (FZ/FDB) je bila vzpostavljena v letu 2008, z leti pa so pričeli 1. junija 2009. V floti imajo 61 letal družine Boeing 737 od tega jih je 55 Boeing 737-800 s povprečno starostjo 4.6 let, 6 letal pa je Boeing 737 MAX 8 s povprečno starostjo pol leta. Na lanskoletnem Dubai Airshowu, ko so predstavili svoje prvo letalo Boeing 737 MAX 8 so napovedali, da jih bodo ko leta 2023 v floti imeli 76.

Je pa sklopu Dubai Airshowa 2017 Flydubai naročil še 175 novih letal Boeing 737 MAX z opcijo 50-ih dodatnih. Od 175-ih letal bo več od 50 letal 737 MAX 10, ki je največji član družine 737 MAX, del naročila pa sta tudi različici MAX 8 in MAX 9.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: