Konec podpisovanja izpiskov kreditnih in debetnih kartic tudi v ZDA in Kanadi, vse to v želji za prehod na varnejši brezkontaktni način plačila | UPORABNA STRAN

Konec podpisovanja izpiskov kreditnih in debetnih kartic tudi v ZDA in Kanadi, vse to v želji za prehod na varnejši brezkontaktni način plačila

Z aprilom 2018 Mastercard za potrditev plačila s kreditno kartico Mastercard ali debetno kartico Maestro v ZDA in Kanadi ne zahteva več podpisa na izpisku. V Sloveniji smo na tak način avtorizacije plačila skoraj pozabili, saj smo že precej let nazaj uvedli kartice s čipom in PIN kodo. Sedaj pa smo skoraj v celoti prešli tudi na brezkontaktna plačila.

Mastercard v Evropi in posledično Sloveniji že od uvedbe brezkontaktnih plačil zahteva, da vsi terminali do 1.1.2019 podpirajo brezkontaktno oz. EMV plačilo. Eden zadnjih, ki se je podpore le tega v Sloveniji lotil, je Mercator. Pri njih so šele pred kratkim začeli z menjavo POS terminalov.

V Severni Ameriki množičnega prehoda na kartice s čipi ni bilo
Razlog, da se je Mastercard odločil za potezo, da je da se kartice zgolj z magnetnim zapisom (magnet stripe) čimprej umaknejo. To kar so storili v praksi pomeni, da lahko sedaj nekdo, ki ima Mastercard/Maestro kartico zgolj z magnetnim zapisom lahko s to plača zgolj s potegom kartice, brez podpisovanja. Banke izdajateljice pri takem načinu plačila torej nosijo precej večje tveganje, kot če bi uporabljale brezkontaktno plačilo ter vpis PIN številke.

Mastercard pa ni edini s takšno odločitvijo, saj so se za enako potezo odločile tudi druge družbe, med njimi Visa, American Express in Discover.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: