Streha Cankarevega doma v Ljubljani bo kljub prenovi žal ostala brez sončne elektrarne | UPORABNA STRAN

Streha Cankarevega doma v Ljubljani bo kljub prenovi žal ostala brez sončne elektrarne

Cankarjev dom v Ljubljani bo kot vse kaže vendarle dobil prepotrebno novo streho, ki je bila izjemno poškodovana v neurju leta 2012. Streha bi bila odlična za sončno elektrarno, a se to žal ne bo zgodilo.

Razlogov je več, a ključni je spomeniško varstvo
Kot so sporočili iz Cankarjevega doma so že pred približno 15-imi leti imeli idejo o postavitvi fotovoltaičnih panelov na streho objekta, a so to pionirsko idejo morali opustiti. Na podlagi takratne analize so ugotovili, da bi bila vprašljiva stabilnost in nosilnost strehe, povečana bi bila verjetnost poškodb in zamakanja, hkrati pa je bilo dano negativno stališče Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Celoten objekt vključno s streho je namreč pod spomeniškim varstvom, zato morajo pred kakršnokoli obnovo pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ker so bila Ministrstvu za kulturo dodeljena dodatna sredstva v višini 1.9 mio € za obnovo strehe Cankarjevega doma, bo sedaj prišlo do prenove prišlo, kar bi odpravilo prvi dve težavi za zavrnitev, a žal tretja ostaja. Zato sončne elektrarne pri prenovi strehe, ki naj bi se začela poleti ali zgodaj jeseni, niso predvideli.

Streha Cankarjevega doma pa je sicer dom enega prvih urbanih čebelnjakov v Ljubljani in tako bo zagotovo ostalo tudi po prenovi.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: