Ministrstvo za infrastrukturo je pozvalo Adrio Airways, da obvešča potnike o dejanskem prevozniku na njihovih letih | UPORABNA STRAN

Ministrstvo za infrastrukturo je pozvalo Adrio Airways, da obvešča potnike o dejanskem prevozniku na njihovih letih

Ministrstvo za infrastrukturo je Adrio Airways pisno pozvalo, da upošteva uredbo evropskega parlamenta in sveta (ES) 2111/2005 z dne 14.12.2005, ki govori o obveščenosti potnika o identiteti letalskega prevoznika, ki opravlja let za katerega je kupil letalsko karto.

Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so pristojni za tolmačenje določb predpisov s področja letalstva, so pojasnili: »Pogodbenik za zračni prevoz ob rezervaciji obvestiti potnika o identiteti letalskega prevoznika (ali prevoznikov), ki bo opravil let, ne glede na način, na katerega je bila rezervacija narejena. Če identiteta dejanskega letalskega prevoznika ali prevoznikov ob rezervaciji še ni znana, mora pogodbenik za zračni prevoz zagotoviti, da je potnik obveščen o imenu letalskega prevoznika (ali prevoznikov), ki bodo najverjetneje opravili let (ali lete). V tem primeru pogodbenik za zračni prevoz zagotovi, da je potnik obveščen o identiteti letalskega prevoznika (ali prevoznikov), ki bo opravil let, takoj ko je njegova identiteta določena.«

Obveščanje v zadnjem trenutku je izjema
Potnik mora biti torej o dejanskem prevozniku obveščen predhodno, obveščanje v zadnjem trenutku (npr. pred vkrcanjem) je izjema. To je dovoljeno v primerih, ko zaradi nujnih, operativnih težav tega ni možno storiti prej, na primer zaradi okvare predvidenega zrakoplova določenega letalskega prevoznika z drugim zrakoplovov, drugega letalskega prevoznika.

Če potnik ni obveščen, je to prekršek
Kot so pojasnili na ministrstvu je dejstvo, da potnik ni bil obveščen o prevozniku (ali prevoznikih), ki bo opravil let, prekršek, ki se vodi zoper pogodbenike. Ob tem je ministrstvo opozorilo letalskega prevoznika Adrio Airways, da njegova poslovna politika dopušča možnosti za vodenje prekrška zoper tiste prodajalce vozovnic, ki po svoji krivdi niso bili seznanjeni o dejanskem letalskem prevozniku.

Člen 11
Informacije o identiteti letalskega prevoznika

1. Pogodbenik za zračni prevoz ob rezervaciji obvesti potnika o identiteti letalskega prevoznika ali prevoznikov, ki bodo opravili let, ne glede na način, na katerega je bila rezervacija narejena.

2. Če identiteta dejanskega letalskega prevoznika ali prevoznikov ob rezervaciji še ni znana, pogodbenik za zračni prevoz zagotovi, da je potnik obveščen o imenu letalskega prevoznika ali prevoznikov, ki bodo najverjetneje opravili zadevni let ali lete. V tem primeru pogodbenik za zračni prevoz zagotovi, da je potnik obveščen o identiteti letalskega prevoznika ali prevoznikov, ki bodo opravili let, takoj ko je njihova identiteta določena.

3. Vedno kadar se dejanski prevoznik ali prevozniki spremenijo po opravljeni rezervaciji, pogodbenik za zračni prevoz ne glede na razlog za spremembo nemudoma opravi vse potrebno za zagotovitev, da so potniki takoj, ko je to mogoče, obveščeni o spremembi. V vsakem primeru so potniki obveščeni ob prijavi ali ob vkrcanju na zrakoplov v primeru, ko prijava za povezovalni let ni potrebna.

4. Letalski prevoznik ali organizator potovanja zagotovita, da je ustrezni pogodbenik za zračni prevoz obveščen o identiteti dejanskega letalskega prevoznika takoj, ko je le-ta znana, predvsem v primerih ko pride do spremembe identitete.

5. Če prodajalec vozovnic ni bil obveščen o identiteti dejanskega prevoznika, ne odgovarja, če ne ravna v skladu z obveznostmi iz tega člena.

6. Obveznost pogodbenika za zračni prevoz, da potnike obvesti o identiteti dejanskega prevoznika ali prevoznikov, je navedena v splošnih prodajnih pogojih, ki se uporabljajo za prevozno pogodbo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: