Kreditno in debetno kartico imate lahko zdaj v NLB Pay mobilni denarnici vedno pri roki | UPORABNA STRAN

Kreditno in debetno kartico imate lahko zdaj v NLB Pay mobilni denarnici vedno pri roki

NLB Pay mobilna denarnica je mobilna aplikacija, ki poskrbi za enostavno plačevanje s kreditnimi in debetnimi karticami, saj je za plačilo s kartico treba telefon le odkleniti in ga prisloniti na POS terminal. V primeru, da je znesek višji od 15 €, pa je potrebno vpisati še PIN številko kartice.

Banka NLB je z uvedbo najsodobnejšega načina poslovanja, ki sloni na tokenizaciji, odprla cel kup različnih možnosti nadaljnje implementacije te rešitve. NLB Pay trenutno komitentu NLB-ja omogoča, da si z nekaj kliki obstoječo kreditno ali debetno kartico prenese na mobilni telefon in tako ustvari virtualno kartico. Že dobrem mesecu in pol uporabe je bilo moč videti, da so si uporabniki tovrstno rešitev precej želeli, saj se je v tem času v aplikacijo registriralo več kot 5000 uporabnikov, ki so izvedli več kot 15.000 transakcij.

Kaj je potrebno za uporabo NLB Pay denarnice?
Predpogoj za uporabo NLB Pay mobilne denarnice je, da gre za komitenta banke NLB in da ima mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, ki podpira NFC (Near Field Communication). NFC je tehnologija, ki omogoča brezstično povezavo in jo imajo vgrajeno praktično vsi telefoni visokega cenovnega razreda, pa tudi velik del srednjega. Nato je iz Google Play trgovine potrebno prenesti NLB Pay aplikacijo ter slediti nekaj preprostim navodilom na telefonu.

V NLB Pay denarnico je možno dodati kreditno kartico Mastercard in debetno kartico Maestro. Se pa sama registracija majčkeno razlikuje. Poleg davčne številke, ki jo je potrebno vpisati v obeh primerih, je treba pri Mastercard kartici prepisati zadnje 4 številke kartice na sprednji strani, pri Maestro kartici pa 4 številke na zadnji strani, kjer piše Št. Kartice / PAN.

Nato je treba preveriti pravilnost mobilne številke. Ta se namreč uporablja za dokončno aktivacijo mobilne denarnice. Uporabniki Mastercarda jo imajo praviloma že vpisano, saj je del dvostopenjske avtentikacije pri spletnih plačilih. Pri karticah Maestro pa spletna plačila oz. možnost prejemanja SMS OTP gesla ni privzeto vklopljeno. Zato mobilne številke velikokrat ni v sistemu in bo potreben klic v NLB-jev kontaktni center, da vnesejo številko. Kmalu bo v sklopu mobilne banke Klikin na voljo tudi video klic v NLB-jev kontaktni center. Zelo pomembno pa je, da je NLB Pay v nastavitvah telefona nastavljena kot privzeta denarnica, v nasprotnem primeru storitev ne bo delovala. To lahko nastavimo v samem telefonu, ali pa v aplikaciji (zavihek Nastavitve).

Kako poteka sama uporaba NLB Pay denarnice in plačilo z virtualno kartico?
Postopek plačila z NLB Pay je zelo preprost in pravzaprav zelo podoben samemu plačilu s klasično brezstično kartico. Za izvedbo plačila na POS terminalu je potrebno samo odkleniti telefon in ga prisloniti k POS terminalu. V tem primeru se izvede plačilo s privzeto kartico v NLB Pay aplikaciji.

Če želimo plačati s katero drugo kartico znotraj NLB Pay, pa je potrebno najprej odpreti aplikacijo, izbrati želeno kartico in pritisniti na gumb »Plačaj«.

Če je vrednost plačila manjša od 15 €, se bo transakcija izvedla samodejno, če pa je višja od 15 €, bo potrebno pisati še PIN številko kartice (tako kot pri navadni brezstični kartici).

Aplikacija NLB Pay ima poleg funkcije plačevanja še nekaj drugih možnosti. Če imamo v mobilni denarnici registriranih več kartic, si lahko izberemo privzeto, kartico pa lahko tudi odstranimo. S klikom na »Podrobnosti kartic« se odpre seznam transakcij in pri Mastercard kartici tudi razpoložljiv limit. To je lahko precej priročno, če se želimo izogniti nevšečnostim, ki jih prinese zavrnitev transakcije zaradi prekoračitve limita.

Zavihek Nastavitve skriva še nekaj dodatnih funkcij. Uporabnik lahko npr. izbere jezik, vklopi NFC, spremeni geslo ali izklopi/vklopi prstni odtis.

Potrošniki imamo mobilni telefon vedno pri roki, zato je plačilo s telefonom, namesto s klasično kartico, v marsikaterem pogledu precej hitrejše in enostavnejše, a hkrati enako varno. Ne smemo pa pozabiti, da mobilna aplikacija nudi dodatne funkcionalnosti, kot je npr. vpogled v transakcije, ali preverjanje limita porabe. A to je šele začetek, v prihodnosti nas zagotovo čaka še veliko novosti, med njimi tudi plačevanje z nosljivimi (wearable) napravami, npr. zapestnico, prstanom, ključem od avtomobila …

Sorodni članki

3x komentirano

  1. Meni ne dela zaradi tega, telekomov uporabnik

    https://gyazo.com/9ca18c639e45fcb943595318981f3ed7

  2. uporabna stran

    Pa imaš proxy nastavitve vklopljene oz. ali si jih nastavljal?

  3. […] Kreditno in debetno kartico imate lahko zdaj v NLB Pay mobilni denarnici vedno pri roki (2) NLB Pay mobilna denarnica je mobilna aplikacija, ki poskrbi za enostavno plačevanje s […]

Komentiraj

Anti-Spam: