Lažne vstopnice za Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 marsikoga stanejo 10x več od uradnih, a si kljub temu ne bo ogledal nogometne tekme v živo | UPORABNA STRAN

Lažne vstopnice za Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 marsikoga stanejo 10x več od uradnih, a si kljub temu ne bo ogledal nogometne tekme v živo

Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 (FIFA World Cup 2018) sodi med dogodke, ki so izjemno zanimivi za različne prevare z vstopnicami. Kljub različnim ukrepom za preprečitev tovrstnih dejanj, se ta še vedno dogajajo, kupci pa na koncu v najboljšem primeru ostanejo zgolj brez preplačane vstopnice.

Nakupujte zgolj na uradni strani
Da bi se omejila možnost zlorab, je nakup vstopnic za Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 možen zgolj prek uradne spletne strani Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Nakup ima zaradi zagotavljanja tri stopnje, oseba pa je upravičena zgolj do ene vstopnice. Drugače je pri t.i. vstopnice za goste, kjer je možno kupiti do tri dodatne vstopnice, a so tudi ta registrirana na imena. Ime se lahko spremeni, a to lahko zaprosi zgolj imetnik vstopnice.

Strokovnjaki družbe Kaspersky Lab pa opozarjajo, da so sleparji zaradi težav, ki jih je imela FIFA ob začetku spletne prodaje, lahko pokupili toliko vstopnic kolikor so želeli. Vse to so seveda počeli z namenom, da jih nato po višji ceni prodajo nogometnim navdušencem. Vstopnice za prvenstvo so sedaj skoraj čisto razprodane, zato pa cveti povpraševanje po vstopnicah na črnem trgu.

Prevaranti so zato ustvarili morje različnih domen povezanih s svetovnim prvenstvom. Cene vstopnic na teh straneh dosegajo tudi 10x uradne cene. Znesek je potrebno predhodno poravnati v celoti, kupec pa nima nikakršnega zagotovila, da bo vstopnico, ki je bila prvotno rezervirana na drugo ime, dobil. Druga velika težava pa je, da ni nujno, da bodo vstopnice ob vstopu na stadion delovali oz. da gre za pristne vstopnice. Sleparji pa na tak način pridejo tudi do osebnih podatkov in podatkov kreditnih kartic kupcev, saj so tako izpostavljeni možnosti zlorabe le te.

Sistemi za prepoznavo spletnega ribarjenja (phishing), ki blokirajo nevarne spletne strani in elektronsko pošto so tako še posebej dobrodošli. Sicer pa so pri Kaspersky Lab pripravili nekaj nasvetov, ki jih je modro upoštevati
• Pri nakupu vstopnic se dvakrat prepričajte, da ste na uradni spletni strani prodajalca
• Ne klikajte na povezave v elektronski pošti ali na socialnih omrežjih, če vam te pošiljajo neznani posamezniki ali organizacije oz. imajo pošiljatelji sumljive in nenavadne naslove.
• Za spletne nakupe imejte namensko bančno kartico na kateri je omejena količina denarja ali pa uporabljajte kartico pri kateri lahko v živo spremljate transakcije
• Ključni del varnosti je tudi nameščena varnostna rešitev, ki vključuje posodobljeno podatkovno bazo zlonamernih spletnih strani in strani za spletno ribarjenje.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: