Tudi trgovine in gostilne v centru Ljubljane proti plastičnim vrečkam – papirnate ali biorazgradljive vrečke trenutno pri več kot 40-ih ponudnikih | UPORABNA STRAN

Tudi trgovine in gostilne v centru Ljubljane proti plastičnim vrečkam – papirnate ali biorazgradljive vrečke trenutno pri več kot 40-ih ponudnikih

Plastične vrečke so velik ekološki problem in edina prava rešitev je, da se jih preneha uporabljati, saj so papirnate in biorazgradljive vrečke odličen nadomestek. Mestna občina Ljubljana je zato že pred časom začela z aktivnostmi, ki spodbujajo opuščanje plastičnih vrečk.

Akciji se pridružujejo trgovine in gostilne v centru Ljubljane
Pobudi, da plastične vrečke zamenjajo za ekološko bolj sprejemljivimi substituti se je do sedaj odzvalo več kot 40 gostincev in trgovcev iz centra Ljubljane. Seznam sodelujočih je objavljen na TUKAJ, bodo pa vsi sodelujoči imeli tudi posebno nalepko, ki označuje, da ne uporabljajo plastičnih vrečk.

Ljubljančani podpirajo uvedbo razgradljivih vrečk, a na tržnici se njihova uporaba še ni prijela
Mestna občina je v sklopu celoletnega programa zelene prestolnice Evrope v letu 2016 zasnovali kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.« in akcijo lani pričela na centralni ljubljanski tržnici s pobudo, da najemniki (prodajalcik/kmetje/trgovci) uporabljajo biorazgradljive vrečke. Kljub temu, da po podatkih ankete iz leta 2017 (Raziskavo je naredila Ninamedia na vzorcu 500 ljudi, med katerimi so tako obiskovalci tržnic kot tisti, ki tržnic ne obiskujejo.) kar 86% Ljubljančank in Ljubljančanov podpira uvedbo takšnih vrečk, se na tržnici ni kaj dosti spremenilo. Letos aprila so v sklopu akcije najemnikom razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke, na stojnici na Pogačarjevem trgu pa so jih delili mimoidočim in jih tako spodbujali k uporabi okolju bolj sprejemljive vrečke.

V Nemčiji z odličnimi rezultati
V Nemčiji so s kampanjo o ukinitvi plastičnih vrečk začeli precej prej. Tako se je že četa 2016 marsikatero podjetje odločilo, da tovrstnih vrečk ne bo prodajalo, brezplačne pa bo ukinilo. Tako so lani uporabili 2.4 milijarde nosilnih plastičnih vrečk, kar je 1.3 milijarde oz. 1/3 manj kot v letu 2016.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: