Ko gre RTV Slovenija z ukinitvijo televizije v SD tehniki in prehodom na HD korak naprej, jo AKOS pri tem ovira in želi ohranitev SD tehnologije | UPORABNA STRAN

Ko gre RTV Slovenija z ukinitvijo televizije v SD tehniki in prehodom na HD korak naprej, jo AKOS pri tem ovira in želi ohranitev SD tehnologije

RTV Slovenija je 11.6.2018 nameraval prenehati z oddajanjem programov SLO 1 in SLO 2 v standardni ločljivosti (SD) v sklopu prizemnega oddajanja (DVB-T). Marsikdo bi rekel, končno, a pri AKOS-u očitno niso delili tega mnenja in tako do ukinitve ni prišlo.

V sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani so zapisali tole:

»Agencija je bila seznanjena, da namerava javni zavod RTV Slovenija z 11. junijem 2018 prenehati z oddajanjem svojih programov v standardni razločljivosti (SD) prek digitalnega prizemnega omrežja Multipleks A. To pomeni, da bo po tem datumu televizijske programe RTV Slovenija prek prizemnega omrežja možno sprejemati le v visoki razločljivosti (HD).

Kot regulator elektronskih komunikacij in avdiovizualnih medijskih vsebin agencija javni zavod RTV Slovenija poziva, da nameravane spremembe glede ukinitve oddajanja programov v standardni razločljivosti (SD) prek omrežja Multipleks A izvede tako, da bodo gledalci v čim manjši meri prizadeti, in da pred nameravano spremembo gledalce pravočasno in na primeren način obvesti ter jim s tem omogoči, da se lahko vsi potencialno prizadeti gledalci na spremembo ustrezno pripravijo.«

RTV Slovenija je HD televizijo testno uvedla avgusta 2008, kar pomeni, da bo letos minilo 10 leto od uvedbe te tehnologije. Z digitalnim prizemeljskim oddajanjem v multiplexu A smo začeli leta 2010, sočasno oddajanje v SD in HD tehniki pa RTV Slovenija prek DVB-T ponuja od leta 2012. V tehnološkem pogledu gre za precej dolgo obdobje od uvedbe HD tehnologije, hkrati pa to pomeni tudi, da so naprave, ki ne podpirajo HD tehnologije tehnološko izredno dotrajane, saj zadnjih par let kupujemo že televizijske sprejemnike s 4K ločljivostjo.

Tehnologija gre naprej in SD ločljivost je nekaj od česar bi se sedaj res že morali posloviti. RTV Slovenija je gledalce, ki so televizijo spremljali v SD tehniki prek DVB-T, predhodno ustrezno obveščal, a vseeno so se na koncu odločili, da do ukinitve ne bo prišlo, so pa izvedli nekaj sprememb.

HD v MUX A, SD v MUX C
Multiplex A ima sedaj tri programe v HD tehniki in sicer SLO 1 HD, SLO 2 HD in SLO 2 HD, v SD tehniki pa sta TV Koper/Capodistria in TV Maribor, ki pa sta vidna po celotni Sloveniji in ne več regionalno. V Multiplex C, s katerim prav tako upravlja RTV Slovenija, pa so dodali SLO 1, SLO 2 in SLO 3 v SD tehniki. Kljub napovedi tako do ukinitve ni prišlo, a dejansko je RTV SD signal že vrgel skozi okno, ohranili so ga zgolj zaradi AKOS-a.

DVB-T tehnologijo v Slovenij za sprejem televizijskega signala nekaterih ocenah uporablja okoli 65.000 gospodinjstev (cca 10%), takšnih ki nimajo HD STB-jev, pa je okoli 5.000.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: