National Geographic Slovenija je skupaj z raziskovalci in fotografi razkrival skrivnosti s področja prehranske varnosti, onesnaževanja in reportažne fotografije | UPORABNA STRAN

National Geographic Slovenija je skupaj z raziskovalci in fotografi razkrival skrivnosti s področja prehranske varnosti, onesnaževanja in reportažne fotografije

National Geographic Slovenija je v polni dvorani Kluba Cankarjevega doma pripravil serijo predavanj z naslovom National Geographic Raziskovanja, v katerih so obiskovalci lahko prisluhnili trem vrhunskim raziskovalcem in članom uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija ter dvema fotografoma.

O različnih vidikih in rešitvah za bolj zdravo in trajnostno prihodnost so spregovorili dr. Marina Dermastia, dr. Tom Turk in dr. Mihael Jožef Toman. O tem, kako ustvariti navdihujoče zgodbe, tudi z vrhunsko tehnologijo, pa sta govorila urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija Arne Hodalič in švedski fotograf Martin Edström.

Dr. Marina Dermastia, redna profesorica na Univerzi v Ljubljani in znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo, je predstavila biološke in zgodovinske okvirje, ki so nas pripeljali do težav s prehransko varnostjo. Povedala je, da o prehranski varnosti Svetovna zdravstvena organizacija govori takrat, ko imajo vsi ljudje vedno dostop do dovolj varne in hranljive hrane za zagotavljanje zdravega in aktivnega življenja. Kljub temu, da je na Zemlji hrane dovolj, je težava z njeno enakomerno razporejenostjo. Z eksponentnim naraščanjem števila prebivalcev je prehranska varnost postala zelo zapleteno področje vzdržnega razvoja, ki je hkrati povezano z okoljem, trgovino in podhranjenostjo. Zagotavljanje varne hrane zato postaja tudi vse bolj pomembna znanstvena usmeritev.

Dr. Tom Turk, ki je dr. bioloških znanosti, profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, potapljač in popotnik, je opozoril na problem onesnaženja kopenskih, predvsem pa morskih ekosistemov s plastiko. Ta z razpadanjem postane mikro plastika, ki je zaradi »nevidnosti« še toliko večji problem. Dr. Turk je sicer izpostavil, da je plastika nepogrešljiv material, obdaja nas na vsakem koraku, a če bo šlo tako naprej, se bomo v njej kmalu zadušili. Da bi to preprečili, se bo precej bolj potrebno usmeriti v reciklažo, predvsem pa zmanjšati njeno uporabo.

Prvi del predavanj je sklenil dr. Mihael Jožef Toman, ki je dr. bioloških znanosti in predavatelja na Biotehniški fakulteti in Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Dr. Toman se je osredotočal na skrite nevarnosti slovenskih voda, ki so nam v veliki meri nepoznane in jih z obstoječimi postopki čiščenja ni mogoče odstraniti. Kot je pojasnil so v vodah ostanki fitofarmacevtskih sredstev, veterinarska in humana zdravila, motilci endokrinega sistema, naravnih in umetnih mutagenih in kancerogenih snovi, težkih kovin v nizkih koncentracijah, naravnih in umetnih hormonov. O vplivu teh snovi vemo razmeroma malo, vplivi na naravo in zdravje ljudi pa so slabo znani.

Drugi del predavanj je začel slovenski fotograf Arne Hodalič, urednik fotografije pri National Geographic Slovenija. Predstavil je nekaj najpomembnejših načel, pomembnih reportažno fotografijo v reviji National Geographic, ki je že od nekdaj pojem in zagotovilo ugleda. Izbiranje fotografij (in fotografov) je zagotovo najstrožje v tem segmentu založništva in le redki fotografi na svetu se lahko pohvalijo z objavo v reviji National Geographic. Seveda pa za pripravo reportaže veljajo nekatera pravila, način priprave je bolj ali manj določen.

Za zaključek pa so slušatelji v Klubu Cankarjevega doma lahko prisluhnili priznanemu švedskemu fotografu Martinu Edströmu, ki pri svojem delu uporablja moderno tehnologijo, ki vključuje tudi 360° fotografijo in virtualno resničnost. Vse prisotne je popeljal v divjino interaktivnega pripovedovanja zgodb, hkrati pa je predstavil podrobnosti o tem kako je vodil 50-člansko ekipo, ki je ustvarila nagrajeno zgodbo o Son Doongu, največji jami na svetu.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: