Xiaomi je danes, 9.7.2018 začel s trgovanjem na borzi v Hong Kongu | UPORABNA STRAN

Xiaomi je danes, 9.7.2018 začel s trgovanjem na borzi v Hong Kongu

Xiaomi, kitajsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2010 in je bilo lani po podatkih raziskovalne družbe IDC peti največji proizvajalec mobilnih telefonov, je danes, 9.7.2018 začel s trgovanjem na borzi v Hong Kongu. Xiaomi je v sklopu prve javne ponudbe delnic pridobil 4.7 mrd $ s skupno tržno kapitalizacijo podjetja v vrednosti 45 mrd $, kar je sicer manj, kot je bilo načrtovano na začetku letošnjega leta.

Prihod Xiaomija na borzo je bil eden najbolj pričakovanih vstopov leta 2018. Xiaomi je tudi prva družba, ki na borzi v Kong Kongu posluje v skladu z novimi pravili, ta omogočajo delnice dveh razredov z različnimi glasovalnimi pravicami. Tako ustanoviteljem kljub vstopu na borzo ni bilo potrebno predati vpliva nad družbo.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, ki se je v petek začela z uvedbo carin je negativno vplivala na prvi trgovalni dan. Delnice Xiaomija, ki so trgovanje pričele pri 17 HK$, so trgovalni dan zaključila s padcem na 16.96 HK$.

Kakšno bo borzno trgovanje Xiaomija v prihodnje, bomo videli, a tržni delež na področju telefonije jim raste. Hkrati pa je potrebno poudariti tudi to, da pod blagovno znamko Xiaomi niso zgolj mobilni telefoni, ampak tudi naprave kot je kuhalnik riža, robotski sesalec, električni skiro, televizija, namizna svetilka …

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: