Zakaj svetovno prvenstvo v nogometu 2018 na RTV Slovenija ni v 4K ločljivosti? / World Cup 2018 4K | UPORABNA STRAN

Zakaj svetovno prvenstvo v nogometu 2018 na RTV Slovenija ni v 4K ločljivosti? / World Cup 2018 4K

Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 (World Cup 2018) v Rusiji se počasi končuje, čakajo nas še tri tekme, a vprašanje, zakaj mundiala letos nismo mogli spremljati v 4K / UHD ločljivosti na RTV Slovenija ostaja. Odgovor je enostaven, a hkrati kompleksen, predvsem pa je povezan z denarjem.

RTV Slovenija je šele letos prešla na HD na vseh svojih televizijskih programih. SLO 3 HD se je namreč pridružil 11.6.2018, ko so izvajali nekaj rošad na DVB-T v sklopu katerih sta TV Koper/Capodistria in TV Maribor pa bosta vidna po celotni Sloveniji.

Pravice za 4K prenos imajo, a …
Kot so pojasnili pri RTV Slovenija je bil prehod na HD oddajanje postopen, saj je povezan z visokimi investicijskimi vlaganji. To vključuje tako studijsko tehniko kot reportažno in strojno tehniko namenjeno transmisiji in retransmisiji signala. Predvsem slednja je tista, ki igra vlogo pri prenosu slike, ki prihaja po mednarodnih mrežah, kot je svetovno prvenstvo v nogometu (World Cup). RTV Slovenija pravice za redistribucijo v 4K ločljivosti sicer ima, nima pa tehnike, ki bi ji omogočala redistribucijo tega signala do končnega uporabnika. To pomeni, da s trenutno tehnološko opremo ne morejo televizijskega signala v 4K ločljivosti posredovati prek DVB-T ali spletne in mobilne rešitve RTV 4D. Posledično pa signala ne more dobiti niti T-2, ki je trenutno edini IPTV operater v Sloveniji, ki svojim uporabnikom ponuja 4K ločljivost.

Zelo težko je tudi napovedati, kdaj bo na voljo prvi prenos v 4K ločljivosti, se bo pa to skoraj zagotovo zgodilo ob večjem športnem dogodku, kot so olimpijske igre ali nogometno prvenstvo.

Kje v tujini pa lahko gledajo Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 v 4K?
V Evropi ima britanski BBC že nekaj let tradicijo prenosa v 4K / UHD ločljivosti. Letos so v sklopu iPlayer aplikacije, ki deluje podobno kot RTV 4D, celo eksperimentirali s HDR streamingom. BBC je uporabnikom izdal priporočilo, da za ogled v polni 3840p UHD ločljivosti s 50 slikami na sekundo potrebujejo 40 Mbps povezavo za 2560 p UHD pa 20 Mbps. FIFA žal ni naredila še nič na področju zvoka, tako npr. ni na voljo Dolby Atmos ali DTS:X. BBC bo v sklopu mundiala prenašal 29 tekem v 4K / UHD tehniki.

V Nemčiji 4K prenos omogoča Sky Deutschland, medtem ko ARD in ZDF prenašata tekme v SD in HD tehniki.

Hisense ki je uradni TV sponzor svetovnega prvenstva v nogometu 2018 (World Cup 2018) v Rusiji je za nekatere svoje modele televizorjev razvil posebno aplikacijo, ki omogoča 4K ogled tekem v ZDA. Prav tako prenos v 4K / UHD omogoča televizijska hiša FOX v ZDA, na FOX Sports.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: