Xiaomi Redmi 5 Plus – test / recenzija najboljšega telefona linije Redmi 5 / Redmi 5 Plus review | UPORABNA STRAN

Xiaomi Redmi 5 Plus – test / recenzija najboljšega telefona linije Redmi 5 / Redmi 5 Plus review

Xiaomi Redmi 5 Plus je najboljši telefon linije Redmi 5 v kateri sta še Redmi 5A in Redmi 5. Redmi 5 Plus je telefon, ki se uvršča v srednji razred in v primerjavi z Redmi 5 prinaša večji zaslon z boljšo ločljivostjo, boljši procesor ter večjo baterijo.

Hitri pregled tehničnih lastnosti telefona pokaže, da ima Xiaomi Redmi 5 Plus 5.99 inčni IPS LCD zaslon z ločljivostjo 1080 x 2160 (403 ppi) in Corning Gorilla Glass zaščito proti praskam. Android 7.1.2 (Nougat) poganja osemjedrni 2.0 GHz Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 procesor z Adreno 506 GPU ter 64GB spomina s 4GB RAM-a, ki ga je možno razširiti z microSD kartico. Fotoaparat je 12 MP z f/2.2 zaslonko in 1.25 μm veliko piko, LED bliskavico z dvema tonoma, sprednji fotoaparat je 5MP. Na voljo pa so tudi W-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.2, IR port, FM radio, LTE pa podpira LTE-A (2CA) Cat6 s hitrostjo do 300/50 Mbps.

V rdečkasto oranžni škatli poleg Xiaomi Redmi 5 Plus telefona, ki je lahko v štirih različnih barvah (črna, zlata, modra in pink zlata), so tudi hitri 10W polnilec (5V/2A), microUSB kabel, plastični zaščitni ovitek za telefon, vtič za odstranjevanje SIM kartice ter kratka navodila.

Oblikovno gledano gre pri Xiaomi Redmi 5 Plus za že dobro poznano Redmi obliko, ki pa pri vsakem modelu doživi nekaj sprememb. Telefon meri 158.5 x 75.5 x 8.1 mm, njegova teža pa je 180 g. Sprednja stran je steklena z 2.5D efektom. Zaslon je 5.99 inčni z ločljivostjo 1.080 x 2.160 pik (403 ppi) in razmerjem stranic 18:9. Xiaomi pri zaslonu obljublja kontrast 1000:1 in svetilnost 450 nitov, kar zelo dobro za telefon srednjega razreda. Prav tako mu sončna svetloba ni delala veliko težav. Zaslon se tako glede na razred uvršča nad povprečje.

Nad zaslonom so slušalka, 5MP fotoaparat, LED bliskavica in proximity senzor. Zgornji rob skriva 3.5mm vhod za slušalke sekundarni mikrofon ter IR port. Spodaj sta microUSB vhod ter zvočnik. Na desnem robu sta gumba za uravnavanje glasnosti ter gumb za prižiganje/ugašanje/zaklep. Levi rob pa skriva podajalnik za SIM kartico. Redmi 5 Plus podpira Dual SIM, in sicer gre v obeh primerih za nanoSIM kartico, lahko pa se uporabnik odloči in drugo SIM kartico nadomesti s spominsko MicroSD.

Ohišje telefona je narejeno iz plastike in kovine. Srednji del, ki na zadnji strani skriva tudi čitalec prstnih odtisov, LED lučko z dvema barvnima tonoma ter 12MP fotoaparat. Zgornji in spodnji del je plastičen in pod ohišjem skriva anteni. Sam fotoaparat je malo izbočen, čitalec prstnega odtisa pa nekoliko bolj izrazito vbočen, kar ni niti tako slabo, saj je tako precej enostavno zadeti točko, kamor je potrebno položiti prst. Čitalec prstnih odtisov deluje natančno in hitro. Zanimivo je, da sta barvna odtenka plastike in kovine precej različna.

Na telefonu teče Android 7.1.2 Nougat z MIUI 9.6 preobleko, ki je 7 mesecev stara različica, a nadgradnja na Android 8.0 Oreo z MIUI 10 preobleko bo na voljo do konca leta 2018. Varnostne popravke in izboljšave pa Xiaomi lansira vsak mesec. Preobleko je Xiaomi torej gradil na Android Nougat osnovi in dodal nove funkcionalnosti. Domači zaslon je klasičen in omogoča dodajanje Pripomočkov (Widget), poteg v desno pa odpre zaslon s »Hitrimi karticami«, kjer so bližnjice do aplikacij, koledar, beležnica … Kaj točno se bo na tem zaslonu prikazalo je možno nastaviti v sklopu nastavitev.

Prikaz nedavno odprtih aplikacij (klik na »haburger gumb« v spodnji vrstici) omogoča zapiranje vsake aplikacije posebej, X pa zapre vse. Med nastavitvami je možno izbrati tudi, da se prikazuje količina prostega delovnega pomnilnika (RAM). V zgornjem delu se skriva gumb »Razdeljen zaslon«, ki omogoča, da zaslon razdelimo. To omogoča, da imamo hkrati odprti dve različni aplikaciji. To funkcionalnost zdaj več ali manj podpirajo vse aplikacije.

Obvestilna vrstica je dvostopenjska. Prvi poteg odpre informacije o vremenu, hitri dostop do nastavitev, 4 bližnjice, nastavitev svetilnosti ter obvestila. Drugi poteg pa odpre še bližnjice, ki so izbrane (na voljo je 18 bližnjic).

Xiaomi je na telefon Redmi 5 Plus naložil tudi nekaj lastnih dodatnih programov. Med njimi je FM radio, ki žal ne omogoča RDS-ja, snemalnik zvoka, snemalnik zaslona, kompas in upravitelj datotek. Nekoliko več pozornosti pa si zaslužijo Varnost, ki preverja spomin telefona in išče zlonamerne kode, omogoča blokade (SMS-i, klici …), optimizacijo baterije in delovanja ter omogoča omejevanje porabe podatkovnega prenosa.

Skener je aplikacija, ki omogoča skeniranje QR kode, vizitk in dokumentov, slednji z OCR prepoznavo. Žal pa so med jeziki trenutno na voljo zgolj angleški, nemški, francoski, nizozemski, švedski, finski, danski, italijanski, španski, portugalski, japonski, ruski, madžarski in norveški. Tretja zanimiva aplikacija pa je Mi Drop, ki omogoča hitro prejemanje in pošiljanje datotek med napravami. S pomočjo Bluetooth povezave se napravi »najdeta«, Wi-Fi pa je uporabljen za prenos.

Mi Remote je aplikacija, ki telefon pretvori v daljinski upravljalnik, saj ima Redmi 5 Plus na zgornjem robu vgrajen IR modul. Aplikacija je preprosta za uporabo in omogoča nastavitev uporabe za televizije, klimatskih naprav, STB-jev, kamer, predvajalnikov, projektorjev …

Mi Cloud je prav tako del Xiaomi MIUI preobleke. Ta uporabniku omogoča sinhronizacijo podatkov, kot so stiki, sporočila, koledar, beležke … Varnostno kopira razpored Domačega zaslona, shrani tudi nastavitve (npr. Wi-Fi) in omogoča iskanje naprave na daljavo, če telefon slučajno izgubite.

Xiaomi Redmi 5 Plus ima na zadnji strani 12MP fotoaparat (26mm, f/2.2 in 1.25µm) z LED bliskavico, ki ima dva tona, omogoča pa tudi fazno ostrenje in snemanje videa v 4K ločljivosti s 30-imi slikami na sekundo. V sklopu vmesnika za fotografiranje sta na levi strani možnost vklopa in izklopa HDR-ja ter bliskavice, na desni pa gum za menjavo med sprednjim in zadnjim fotoaparatom, izbiro načina ter filtra (na voljo jih je 17). Med načini snemanja so na voljo: Zvok, Olepšanje, Tilt-shift, Odštevanje, Gradient, Scena, Panorama, Ročno in HHT. Ročni način snemanja omogoča zgolj izbiro beline ter ISO nastavitve (100-3200), panoramski način pa omogoča zgolj navpični zajem. HHT način je namenjen fotografiranju ob slabi svetlobi.

Prehod v način snemanj videa se izvede s klikom na gumb s kamero. Med nastavitvami so na voljo 4K 2160p in FullHD 1080p s 30 slikami na sekundo ter HD 720p pa omogoča 120 slik na sekundo, kar pomeni da je na voljo tudi snemanje videa v počasnem načinu.

Fotografije narejene z Redmi 5 Plus zelo dobre, z relativno malo šuma. Precej koristna je tudi HDR funkcija. Nekoliko več težav je pri nočni fotografiji kjer se količina šuma precej poveča. Z uporabo HHT načina so rezultati pri nočni fotografiji precej boljši. Tudi 4K video je dober in z malo šuma, težave pa so z zvokom, ki ni ravno kristalno čist.

Na področju povezovanja ima Xiaomi Redmi 5 Plus na voljo LTE-A (2CA – band 1/3/7/8/20/38/40) s podporo za Cat6 do 300/50 Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n s podporo za Wi-Fi direct, Bluetooth je 4.2, tukaj pa so še A-GPS+GLONASS+BDS. Baterija je Li-Po 4.000 mAh in več kot odlično opravlja svoje delo. Tako da brez težav zdrži dva dni nekoliko napredne uporabe. Za polnjenje je na voljo 5V/2A, kar pomeni, da s pol ure polnjenja pridemo tja nekje do 30%.

Geekbench 4 je pri testiranju pokazal rezultat 872 za Single-Core in 4313 za Multi-Core. Pri AnTuTu Benchmark pa je skupni rezultat pokazal 78382 (Defeted 15% of users).

Za zaključek
Pozitivne lastnosti telefona Xiaomi Redmi 5 Plus glede na ceno, ta se v redni prodaji giblje okoli 250€ (64/4GB), so zagotovo: zaslon, avtonomija naprave, samo delovanje, ki povsem zadostuje povprečnemu potrošniku, pa tudi fotoaparat. Ta bi sicer pri nočni fotografiji lahko bil nekoliko boljši, a vendarle gre tukaj za srednji razred. Nekoliko nerodno je tudi to, da Xiaomi ni uporabil USB-C vhoda, ampak microUSB. Dejstvo, da Android Oreo ni na voljo, pa kmalu ne bo več težava.

Xiaomi Redmi 5 Plus je tako primeren za vse tiste, ki bi radi za odtenek naprednejši telefon, a bi zanj še vedno radi odšteli relativno malo.

Telefon je za testiranje posodil Xiaomi Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: