Nokia 8 Sirocco – test / recenzija Android One telefona s P-OLED zaslonom in zanimivim ohišjem / 8 Sirocco review | UPORABNA STRAN

Nokia 8 Sirocco – test / recenzija Android One telefona s P-OLED zaslonom in zanimivim ohišjem / 8 Sirocco review

Nokia 8 Sirocco je bil predstavljen v prvi polovici leta 2018 in marsikdo je pričakoval nadgradnjo lanskoletne Nokie 8, a se to ni zgodilo, saj so pri HMD Global, ki izdeluje mobilne telefone znamke Nokia, zavili v drugačno smer. Predvsem je tukaj mišljeno oblikovno, saj se na tem področju telefona krepko razlikujeta.

Nokia 8 Sirocco ohranja razmerje stranic zaslona 16:9, ki se je pri paradnih konjih že skoraj povsem umaknilo. Sam zaslon je 5.5 inčni P-OLED s QHD ločljivostjo, fotoaparat z ZEISS optiko je dvojni, in sicer ga sestavljata 12MP (1.4µm, f/1.75) ter 13MP (1.0µm, f/2.6). Sprednji fotoaparat pa je 5MP (f/2.6, f/2.0) in lahko zajame 84° kot. Telefon poganja osemjedrni Qualcomm Snapdragon 835 z Adreno 540 GPU ter 6GB RAM-a in 128GB spomina. Žal pa ni možnosti razširitve z microSD kartico. Na telefonu teče Android 8.1 Oreo v različici Android One. Baterija je 3.260 mAh in podpira Quick Charge 4.0 hitro polnjenje ter brezžično Qi polnjenje.

V škatli telefona Nokia 8 Sirocco se poleg same naprave skrivajo: USB-C kabel, hitri polnilec (max 18W – 12V/1.5A), slušalke in ker telefon nima 3.5mm vhoda za slušalke, tudi USB-C – 3.5mm kabel. Priložen pa je tudi prozorni ovitek iz malo trše plastike.

Ko telefon Nokia 8 Sirocco uporabnik prvič prime v roko, opazi dve stvari, in sicer, da je telefon glede na velikost nekoliko težji (177 g) in da ima zanimivo obliko, desni in levi rob sta precej špičasta. To telefonu daje prav poseben premium izgled, ki ga zaokroža povsem stekleno ohišje narejeno iz Gorilla Glass 5 stekla obdanega z obrobo iz nerjavečega jekla. Pri tem seveda ne škodi omeniti, da ima telefon IP67 certifikat, kar pomeni, da je odporen na prah in vodo (do 1.5m v časovnem oknu 30 minut).

Telefon meri 140.9 x 73 x 7.5 mm, kar kaže na to, da so res naredili izjemno kompakten telefon. Na sprednji strani 8 Sirocco skriva zgolj steklo, nad zaslonom je široka zareza za slušalko, desno 5MP selfie fotoaparat, levo pa ambient light in proximity senzor. Zaslon, ki je na levi in desni strani ukrivljen, je 5.5 inčni P-OLED z ločljivostjo 2.560 x 1.440 pik (534 ppi) in razmerjem stranic 16:9. Nokia 8 Sirocco se uvršča med telefone višjega razreda in pri teh uporabniki pričakujejo določeno kvaliteto zaslona. Tukaj sami ločljivosti in svetilnosti ni kaj očitati, tudi pri sončni svetlobi je zaslon zadovoljiv. Ima pa težavo, ki je pri Samsungovih OLED zaslonih že dolgo ne poznamo več in to je izražena modrikasta barva. Ta je še posebej izrazito vidna na delu kjer je zaslon ukrivljen ter v primeru, ko zaslon gledamo s strani.

Na spodnjem robu so mono zvočnik, USB-C ter primarni mikrofon. Zgoraj je sekundarni mikrofon, na desni strani sta gumba za uravnavanje glasnosti ter gumb za prižiganje/ugašanje/zaklep, na levi strani pa je podajalnik za microSD kartico.

Zadnja stran telefona skriva dvojni fotoaparat z nekoliko bolj izrazito izboklino, ki pa je postavljena čisto na vrh in tako niti ne moti uporabnika. Na desni strani je LED lučka z dvema tonoma, na desni pa tretji mikrofon. Pod fotoaparatom je še čitalec prstnih odtisov.

Nokia 8 Sirocco je Android One telefon, kar pomeni, da na njem teče čisti Android z minimalno dodatki. Telefon je tako še posebej namenjen tistim, ki nimajo radi raznoraznih preoblek proizvajalcev mobilnih telefonov. Predvsem pa to pomeni skoraj takojšnje lansiranje popravkov, potem ko jih Google ponudi. Ob testiranju je imel telefon naloženo različico Android 8.1.0 z junijskimi varnostnimi popravki. Domači zaslon omogoča namestitev raznoraznih pripomočkov (widget), združevanje bližnjic aplikacij v mape, poteg nabor vseh nameščenih aplikacij (app drawer), poteg od vrha navzdol pa obvestilno vrstico, ki je dvostopenjska.

Prvi poteg odpre podatke o omrežju, uro, baterijo, 6 hitrih povezav ter obvestila. Dodatni poteg pa odpre polni dostop do hitrih povezav z možnostjo pomikanja proti desni, kjer se nahajajo še preostale izbrane hitre povezave. Dostop do predhodno odprtih aplikacij je možen s klikom na pravokotnik v orodni vrstici na dnu zaslona. Poteg levo ali desno zapre aplikacijo, če pa želimo zapreti vse, se bo treba »zapeljati« do vrha in klikniti na »Izbriši vse«. Zanimivo je, da Google tega gumba še vedno ni postavil na dno ali pa ga naredil vedno vidnega.

Med nastavitvami je morda smotrno izpostaviti »Poteze«, ki olajšajo nekatere funkcionalnosti. Privzeto je tako vklopljena možnost, da se z dvoklikom na gum za vklop/izklop prižge fotoaparat. Preostale tri nastavitve pa so, da z obračanjem telefona zavrnemo klic, da z dvigom telefona utišamo klic ter da s potegom po čitalcu prstnih odtisov odpremo Obvestilno vrstico, s potegom navzgor pa jo zapremo.

Nokia je pravzaprav vse aplikacije pustila Googlove in ni nič spreminjala ali dodajala. Tako so na voljo Google Foto, Glasba Play, Film Play, Koledar in Google Pay, ki pa žal v Sloveniji še ne deluje. Aplikacija Datoteke ponuja vpogled shrambo telefona, Google Drive pa omogoča oblačno shrambo. Edina Nokiina aplikacija je Podpora (Nokia mobile care), ki omogoča dostop do navodil za uporabo, pogostih vprašanj, podatkov o garanciji in pogojih ter še nekaj drugih podrobnosti.

Aplikacija Fotoaparat je tako edina, ki je spremenjena oz. nadgrajena. Nokia 8 Sirocco je opremljen s primarnim 12MP z dual pixel tipalom in velikostjo pike 1.4µm ter f/1.75 zaslonko. Sekundarni fotoaparat je 13MP telefoto in omogoča 2x optični zoom (1.0µm, f/2.6). V foto načinu aplikacija pozna štiri možnosti: Fotografija, Panorama, Pro in Bokeh v živo. V video načinu pa Video, Pospešena reprodukcija in Počasno gibanje.

Privzeta je možnost Fotografija, ki na levi strani skriva možnosti zamenjave med sprednjim in zadnjim fotoaparatom, nastavitvijo bliskavice, HDR (Vklop/Samodejno/Izklopljeno), odštevalnikom (izklopljeno/3s/10s), združevanje sprednje in zadnje kamere (Posamezna, Dvojno, Slika v sliki) ter funkcija za olepšanje obraza. Optični zoom je 2x, digitalni pa pride do 10x. Pro način pa omogoča nastavitev beline, ostrenja, ISO (100-3200), hitrost zaklopa (1/500s-4s) ter, korekcija osvetlitve (-2/2EV).

Snemanje videa je na voljo v 4K s 30 slikami na sekundo, žal pa je tudi FullHD 1080p zgolj s 30 slikami na sekundo, čeprav bi pri telefonu visokega razreda pričakovali 60 slik na sekundo. Pri videu žal ni veliko možnosti nastavitev.

Pri povezljivosti Nokia 8 Sirocco ponuja LTE-A (3CA) s Cat12 do 600/150 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS+GLONASS. Baterija je Li-Ion 3260 mAh in omogoča hitro polnjenje Quick Charge 4.0 z USB-C, pa tudi brezžično polnjenje Qi.

Benchmark test na Geekbench je pokazal 1939 pri Single-Core in 6732 pri Multi-Core. AnTuTu pa je skupni rezultat podal 204736 (Defeated 93% of users).

Za zaključek
Telefon Nokia 8 Sirocco je zagotovo zanimiv zaradi svojega posebnega izgleda in Android One operacijskega sistema, ki zagotavlja sprotne nadgradnje in je brez preoblek. V negativno smer pa ga vleče zaslon, ki ima pod kotom in ob robu modri ton, ki je še posebej izrazit pri beli barvi. Marsikoga bo jezilo tudi to, da telefon nima microSD reže, čeprav ima 128GB spomina. Tudi foto in video segment bi lahko dobil nekaj izboljšav, tako v strojni kot programski opremi.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: