Delničarji družb Twenty-First Century Fox in Walt Disney Co so potrdili 71 milijard $ vreden prevzem Fox-a s strani Disneyja | UPORABNA STRAN

Delničarji družb Twenty-First Century Fox in Walt Disney Co so potrdili 71 milijard $ vreden prevzem Fox-a s strani Disneyja

Delničarji družbe Twenty-First Century Fox Inc in Walt Disney Co so v petek na posebni skupščini v New Yorku potrdili 71 milijard $ vreden prevzem Fox-a s strani Disneyja.

Disney je konec lanskega leta za 21st Century Fox (filmski studio, 20th Century Fox in regionalni športni programi) ponudil 52.4 milijarde $. Ker pa se je v igro potem vmešal še Comcast Corp, ki je za Fox ponudil 66 milijard $, je Disney moral ponudbo še malo začiniti in tako so pristali na 71 milijard $. Disneyjeva ponudba v denarju in delnicah je že prej prejela odobritev s strani ameriških regulatorjev. Disney, ki ima v lasti ESPN, se je namreč v primeru uspešno izpeljanega posla U.S. Department of Justice zavezal, da bo odprodal 22 Foxovih regionalnih športnih programov. A to je šele začetek, saj mora Disney pred uspešnim prevzemom pridobiti odobritve še regulatorjev v Evropski uniji, Rusiji, na Kitajskem in drugih državah.

Kaj Disney pravzaprav kupuje?
Disneyju je z nakupom pridobil 21st Century Foxov filmske in televizijske studie, velik del 20th Century Foxa, skupino TV programov, ki vključuje FX Networks, National Geographic in več kot 300 mednarodnih »FOX« programov (tudi FOX Slovenija) ter 22 regionalnih športnih programov (te bo moral odprodati). Prav tako pa Disney dobiva 30% Foxov delež v SVoD storitvi Hulu, 50% delež v Endemol Shine Group, Star India satelitsko storitev ter 39% delež v evropskem satelitskem ponudniku Sky. Pri tem so pri Disneyju izpostavili, da Foxov uspešen nakup preostalih 61% Skyja ni pogoj za zaključek nakupa.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: