Danes, 3.8.2018 obeležujemo mednarodni dan piva, kot poklon in opomin k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač | UPORABNA STRAN

Danes, 3.8.2018 obeležujemo mednarodni dan piva, kot poklon in opomin k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač

Začelo se je kot lokalno slavje v Santa Cruzu v Kaliforniji, a prvi petek v avgustu je prerasel lokalne okvire in postal mednarodni nad piva, ki povezuje narode različnih kultur, združene in prepletene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se mu pridružijo nova mesta in države. V Sloveniji ga organizirano praznujemo že tretje leto.

Poklon in opomin k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač
Namen praznika je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko-alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Hkrati pa je namenjen tudi opominjanju k odgovornemu pitju alkoholih pijač. Slovenija namreč v Evropi zaseda 9. mesto po količini popitega piva na prebivalca, saj popijemo 80 litrov piva na prebivalca. Po podatkih Brewers of Europe prvo mesto zaseda Češka s 143 litri, sledita pa Nemčija s 104 l in Avstrija s 103 l na prebivalca. Zadnja v Evropi je Turčija kjer popijejo 12 litrov piva na prebivalca.

Pivo že vrsto let ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, ki jo poznamo že več tisoč let, saj so pivo varili že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.

Dvodnevni festival Zeleno zlato v Žalcu
V Sloveniji praznik obeležujemo na pobudo Združenja slovenskih pivovarn. V Sloveniji imamo poleg velike Pivovarne Laško Union, s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva, že preko 80 malih pivovarn. Prav vsi so bili povabljeni k obeležitvi današnjega dne. Z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato se bodo hmelju in pivu poklonili v Žalcu ob znameniti Zeleni fontani v petek in v soboto, 3. in 4. avgusta 2018 . Tradicionalno pa praznovanje v petek, 3. avgusta, pripravljajo tudi v Pivnici Union v Ljubljani.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: