Začela se je gradnja novega zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice), ki bo največje in najsodobnejše zavetišče v Sloveniji | UPORABNA STRAN

Začela se je gradnja novega zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice), ki bo največje in najsodobnejše zavetišče v Sloveniji

V Ljubljani se julija 2018 začela gradnja novega zavetišča za zapuščene živali. Novo zavetišče bo stalo na lokaciji obstoječega na Gmajnicah, ki so ga leta 2002 odprli po tem, ko so preuredili prostore nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn.

Največje in najsodobnejše zavetišče v Sloveniji
Poleg osnovnih nalog zavetišča bodo na lokaciji na Gmajnicah omogočili razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov. Novo zavetišče za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice) bo največji in najsodobnejši tovrstni objekt v Sloveniji, saj bo poleg zavetišča za mačke in pse obsegal tudi sprejemne prostore, veterinarsko ambulanto, upravno stavbo, servisni objekt s čistilno napravo, energetski prostor ter prostor za odpadke.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice) je že sedaj največje zavetišče v Sloveniji, ustanovljeno je bilo med prvimi, v njem pa najde varno zavetje kar četrtina slovenskih zapuščenih živali. Največji napredek v zadnjih letih je med drugim začetek strokovne socializacije in prevzgoje psov z neželenim vedenjem ter strokovno usposabljanje prostovoljcev.

Novo Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice) bo za oskrbo psov imelo glede na število bivanjskih prostorov sicer manjše, vendar se bodo izboljšali bivalni prostori, ki bodo omogočali namestitev tudi več psov skupaj. Kapacitete za mačke pa se bodo bistveno povečale. Trenutno omogočajo namestitev 46 podstandardnih namestitev, nato pa bo na voljo 64 dvojnih bivalnih prostorov v skladu s standardi. Nove kapacitete bodo omogočale namestitev tudi čez 200 zapuščenih mačk, kot so potrebe zavetišča v zadnjih letih.

2 povsem nova objekta, a v dveh fazah
V prvi fazi bodo zgradili zavetišča za pse, upravno stavbo, skladišča in servisne objekte. Ta del bodo zaključili predvidoma do sredine leta 2019. Druga faza, ki zajema gradnjo zavetišča za mečke in objekt s sprejemno ter veterinarsko ambulanto, pa bo zaključen predvidoma v letu 2020. Vrednost pogodbenih del znaša 6,7 mio €, izvajalec pa je podjetje ANDE d.o.o.. V teku je še postopek javnega naročila za dobavo in montažo pohištvene in medicinske (veterinarske opreme).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: