Android 9 Pie je Google sedaj tudi uradno predstavil, prinaša pa kar nekaj zanimivih funkcij | UPORABNA STRAN

Android 9 Pie je Google sedaj tudi uradno predstavil, prinaša pa kar nekaj zanimivih funkcij

Android 9 Pie je deveta različica najpopularnejšega operacijskega sistema na pametnih mobilnih napravah. Google Android Pie predstavil danes, 6.8.2018 in je ta trenutek na voljo zgolj za Google Pixel naprave.

Google je pri imenu nove različice Androida naredil dve večji spremembi, saj danes predstavljena deveta večja posodobitev ni 9.0 ampak 9, hkrati pa ime Pie nima nobenega »dodatka«. Večino pa bolj kot samo ime zanimajo novosti. Te so vse uporabnikom Googlovega Beta programa dobro znane, vsi ostali pa bodo veseli, da so sedaj še preostali del vmesnika operacijskega sistema preoblikovali v skladu z Googlovimi smernicami Material Design.

Povsem nova je obvestilna vrstica (Notification panel), ki prinaša okrogle ikone, nadgrajen predogled pri sporočilih in predloge odgovorov glede na vsebino sporočila.

Prenovljene so nedavno odprte aplikacije, nove možnosti nastavitev med katerimi je tudi podpora za zaslone z »izrezom« na vrhu (tako kot npr. pri Xiaomi Mi 8) in navigacijo z gestami. Hkrati pa vmesnik na dnu nima več treh »gumbov«, ampak zgolj dva, saj je dostop do nedavno odprtih aplikacij (Overview) možen s potegom od spodaj navzgor v katerikoli aplikaciji. Tako kot to poznamo na iPhone telefonih.

Adaptive Battery je ena izmed funkcij, ki prihaja s pomočjo umetne inteligence (AI) in sama ugotavlja katere aplikacije uporabnik uporablja manj. S pomočjo tega znanja jih nato ugaša, na ta račun privarčuje nekaj amperov in posledično podaljša avtonomijo naprave. Podobno deluje Adaptive Brightness, ki glede na uporabljeno aplikacijo in trenutno lokacijo samodejno prilagodi svetilnost zaslona.

Tretja novost, ki se dotika AI pa je App Actions, ki predvidi katere aplikacije uporabljamo v kateri dobi dneva in jih »vsili« kot gumb na vrh seznama aplikacij.

Novost, ki pride letos kasneje pa je Digital Wellbeing, ki prinaša novo nadzorno ploščo na kateri bo možno spremljati uporabo aplikacij, nastaviti omejitve, da bi preprečili odvisnost od aplikacij ter še nekatere druge uporabniške nastavitve, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo.

Dostopnost
Android 9 Pie kot stabilna različica, ki je bila predstavljena danes, je na voljo za Pixel mobilne telefone. Na voljo pa je tudi za Essential Phone mobilni telefon. Koliko bo potrebno počakati, da bodo tudi drugi proizvajalci začeli nadgrajevati na Android 9 Pie še ni znano. Zagotovo pa bodo med prvimi telefoni, ki so del družine Google One (npr. Xiaomi Mi A2, Xiaomi Mi 2A Lite, Nokia N8 8 Sirocco, Nokia 7 plus)

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: