Dvig gotovine na bankomatu s konverzijo ali brez konverzije – Kakšna je razlika? | UPORABNA STRAN

Dvig gotovine na bankomatu s konverzijo ali brez konverzije – Kakšna je razlika?

Dvig gotovine na bankomatu s konverzijo ali brez konverzije. To je vprašanje, pred katero je postavljen vsak, ki na bankomatu v tujini dviguje denar v tuji valuti (ne evro). Najbolj pomembno je to, da razumemo, kaj pomeni ena, in kaj druga možnost.

Kaj je konverzija?
Konverzija v bančnem svetu pri valutah pomeni sprememba ene valute v drugo. Torej, pretvorba EUR (evro) v HRK (hrvaška kuna) ali pa GBP (britanski funt) v EUR (evro). Vprašanje, ki ga postavi bankomat, torej pomeni, ali želimo, da se transakcija izvede v tuji valuti (brez konverzije) ali v naši domači valuti (s konverzijo).

Kakšna je razlika?
Razlika je torej v tem, ali konverzijo iz tuje valute izvede vaša banka, ali banka, ki upravlja z bankomatom. Praviloma je za komitenta dražje, če izbere, da konverzijo opravi banka, ki upravlja z bankomatom, zato je priporočljivejše izbrati možnost brez konverzije. Pri NLB-ju pojasnjujejo, da je možnost s konverzijo slabša, ker je navadno za stranko ob tem upoštevan slabši menjalni tečaj in ker ob dvigu s konverzijo lahko nastanejo morebitni dodatni stroški tuje banke, na katere pa »domača« banka komitenta nima vpliva.

Enako velja tudi pri plačilih s plačilnimi karticami. Če POS terminal ponudi možnost izbire plačila s konverzijo ali brez konverzije, je bolje izbrati možnost brez konverzije.

Kaj je še pomembno pri dvigih gotovine na bankomatu?
Drugo pomembno vprašanje pri dvigu gotovine na bankomatu pa je, s katero plačilno kartico (debetna ali kreditna) bomo dvig gotovine opravili. Če gledamo na to, da bi radi plačali čim manjšo provizijo, potem je pravilna izbira debetna kartica (Maestro). Dvig gotovine na bankomatu s kartico BA Maestro lahko opravimo na tistih bankomatih, ki so označeni z nalepko Maestro. Tam, kjer je na nalepki tudi oznaka Mastercard ali Visa, lahko dvig opravite tudi s katero izmed teh dveh kreditnih kartic, a bo provizija višja kot pri Maestro kartici.

Primer komitenta banke NLB, ki v tujini in v tuji valuti dvigne denar: če bo dvig gotovine opravil z debetno kartico Maestro, bo strošek 1,03 % od odobrenega zneska oz. najmanj 2,50 € in največ 23,00 €. Če bo dvig gotovine izveden s kreditno kartico Mastercard ali Visa pa bo strošek 5,00 % od zneska dviga oz. minimalno 14,00 €. Pri NLB-ju svojim komitentom, ki potujejo na Balkan svetujejo, da gotovino dvigujejo na NLB bankomatih članic Skupine NLB, ki se nahajajo v Banja Luki, Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu in Skopju, saj bo dvig z debetno kartico Maestro na teh bankomatih brez provizije.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: