Samsung je začel z množično proizvodnjo 4TB SSD-ja pri katerem uporablja štiribitne celice (QLC), kar bo znižalo ceno diska | UPORABNA STRAN

Samsung je začel z množično proizvodnjo 4TB SSD-ja pri katerem uporablja štiribitne celice (QLC), kar bo znižalo ceno diska

Samsung je pred dvema letoma prvič predstavil 4TB SSD disk, a so zanj hoteli 1.500$, cena je od takrat sicer majčkeno padla, a žal ne toliko, da bi diski postali množično dostopni. Zato so pri množični proizvodnji novih 4TB SSD diskov začeli uporabljati QLC (4-bit QLC (quad-level cell)) oz. štiribitne celice.

Prihajajoči diski so del četrte generacije V-NAND tehnologije kjer so čipi zloženi navpično eden na drugega, QLC pa pomeni, da ena celica lahko shrani 4 bite podatkov. Samsung je od leta 2006 uporabljal 1-bit SLC (single-level cell), od leta 2010 2-bit MLC (multi-level cell) in od leta 3-bit TLC (triple-level cell). V SSD diskih za domačo uporabo smo v zadnjem času videli predvsem TLC tehnologijo, saj več bitov kot lahko damo v celico, cenejši je disk. Več bitov v celili pa hkrati pomeni tudi večjo občutljivost diska na izgubo.

Več bitov v celici pa pomeni tudi počasnejše branje in pisanje na račun večje količine podatkov. Kljub temu pa Samsung pri prihajajočih 4-bit 4TB QLC SATA SSD diskih obljublja sekvenčno branje s hitrostjo 540 MB/s in pisanje s hitrostjo 520 MB/s. To je torej enako kot na obstoječih 3-bitnih SSD diskih. Samsung bo na diskih imel tudi 3 letno garancijo.

Pri Samsungu so razkrili, da bodo v 2.5 inčni velikosti s to tehnologijo predstavili tudi diska z 1TB in 2TB prostora. Žal pa cene in dostopnosti, razen tega, da bo do diski na voljo enkrat do konca leta, niso povedali. Gotovo je to, da bo cena nižja od 1000$, kot trenutno stane 860 EVO 4TB SSD pri katerem uporabljajo MLC tehnologijo. Prav tako pa so napovedali uporabo enake tehnologije za proizvodnjo cenejših 128GB microSD kartic.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: