Sodobna Kofetarica – projekt v sklopu katerega bodo študentje s poustvarjanjem obeležili 130-letnico Kobilčine Kofetarice | UPORABNA STRAN

Sodobna Kofetarica – projekt v sklopu katerega bodo študentje s poustvarjanjem obeležili 130-letnico Kobilčine Kofetarice

Sodobna Kofetarica je projekt, ki je namenjen počastitvi 130-letnice nastanka slike z naslovom Kofetarica. Ivana Kobilca jo je ustvarila v Münchnu, ko je imela komaj 26 let.

Delo je bilo slikarki še posebno ljubo in ga ni želela prodati. Slika je bila prvič razstavljena v Ljubljani leta 1889 v drugem nadstropju realke in nekateri so jo označili kot slikarkino najboljšo sliko. Slika, ki je nastala po živem modelu je postala ena najbolj priljubljenih slik slovenskih slikarjev, sedaj pa je razstavljena v Narodni Galeriji v Ljubljani.

Poustvarjanje Kofetarice
Loka kava, katere embalaža krasi prav motiv Kofetarice, v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) pripravlja natečaj za študentke in študente Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO v sklopu katerega bodo pod mentorstvom profesoric in profesorjev UL ALUO poustvarili sliko Kofetarice.

Natečaj se bo pričel oktobra 2018 z novim študijskim letom, zaključil pa se bo decembra 2018, ko bodo nagradili 10 najboljših slik. Dodatna motivacija za čim boljše stvaritve pa je razstava finalistov, ki bo sledila januarja 2019. Zmagovalni motiv Sodobne Kofetarice pa bo opremljena tudi omejena serija skodelic Loka Kave je povedala dekanja UL ALUO, Lucija Močnik Ramovš.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: