Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad ponovno z dnevnim rekordom, saj se je 15.8.2018 z vzpenjačo peljalo 3.670 potnikov | UPORABNA STRAN

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad ponovno z dnevnim rekordom, saj se je 15.8.2018 z vzpenjačo peljalo 3.670 potnikov

Nov dan, nov dnevni rekord za tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Potem ko so v soboto, 11.8.2018 podrli lanskoletni dnevni rekord, so ga sedaj v nekaj dneh ponovno zvišali.

Nov dnevni rekord števila potnikov, ki so se zapeljali s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad je 3.670. v zadnjih petih dneh pa so na Ljubljanskem gradu zabeležili nekaj manj kot 40.000 obiskovalcev. Če temu dodamo še dejstvo, da se obisk turistov, ki so najpogostejši obiskovalci Ljubljanskega gradu, v Ljubljani povečuje, bo letošnje leto po številkah še precej boljše kot lansko.

Glede na to, da je zmogljivost tirne vzpenjače že krepko blizu maksimalne zmogljivosti, najverjetneje je še nekaj rezerve pri vožnji navzdol, zato bi kakšen rekord letos še lahko padel. Vprašanje pa je, kako tolikšna številka vpliva na uporabniško izkušnjo ter samo tirno vzpenjačo, ki mora obratovati precej pogosteje. V poletnih mesecih vzpenjača deluje med 9.00 in 23.00, kar pomeni, da obratuje 14. V tem obdobju bi po normativu 300 potnikov na uro lahko prepeljala 4.200 potnikov, a moramo vedeti, da število potnikov čez dan ni enakomerno razporejeno in zato morajo potniki v konicah čakati tudi po pol ure na vožnjo. To pa ni ravno prijazen začetek čudovite grajske izkušnje.

Javni zavod Ljubljanski grad nekatere načrte razporeditve obiskovalcev skozi celotni dan že izvaja, dolgoročno pa bosta najverjetneje zalegla le dva ukrepa in sicer gradnja dodatne kabine tirne vzpenjače ter gradnja garažne hiše na Grajskem griču. Oba projekta sta že načrtovana, a na njuno realizacijo bo potrebno še počakati.

Foto: MOL

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: