Slovenski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, je po filmskem festivalu v Motovunu nagrado prejel tudi na 24. filmskem festivalu v Sarajevu | UPORABNA STRAN

Slovenski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, je po filmskem festivalu v Motovunu nagrado prejel tudi na 24. filmskem festivalu v Sarajevu

Gajin svet je prihajajoči slovenski film režiserja Petra Bratuše, ki je žirijo navdušil že na drugem festivalu. Po glavni nagradi v sekciji Buzz@Teen na filmskem festivalu v Motovunu, je romantična komedija nagrado prejela tudi na 24. filmskega festivala v Sarajevu.

Otroška žirija je v sklopu programa Teen Arena odločila, da je prav Gajin svet tisti film, ki jih je med filmi na filmskem festivalu v Sarajevu najbolj navdušil. Naslednji festival na katerem bodo film Gajin svet prikazalo je 21. Festival slovenskega filma v Portorožu. Slavnostna slovenska premiera bo v sklopu projekta Naši filmi doma v torek, 18. septembra v Cankarjevem domu, sledile bodo premierne projekcije po Sloveniji. Na rednem sporedu slovenskih kinematografov pa film prihaja 27.9.2018.

Za scenarij filma je poleg Petra Bratuše skrbela tudi Špela Levičnik Oblak, v filmu pa med drugim igrajo Tara Milharčič, Anže Gorenc, Neža Smolinsky, Gitica Jakopin, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Lotos Šparovec in Primož Pirnat.

Film je nastal v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, opozarja pa na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. Gajin svet tako v sebi nosi tudi izobraževalno noto. Otrok namreč ne moremo zaščititi pred vsemi nevarnostmi, lahko pa jih pripravimo in oborožimo z znanjem in razumevanjem, da se bodo prav odločili, ko se bodo znašli v kritični situaciji.

Zgodba filma
V ospredju pripovedi je 11-letna Gaja (Tara Milharčič), ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: