VoLTE roaming / gostovanje pri Telekomu Slovenije trenutno še ni na voljo | UPORABNA STRAN

VoLTE roaming / gostovanje pri Telekomu Slovenije trenutno še ni na voljo

VoLTE roaming / gostovanje je standardiziran od 3GPP Release 11 naprej (2013-03-06 (SP-59)), a kot kaže tudi po toliko letih od uveljavitve standarda vse telekomunikacijske naprave še ne podpirajo VoLTE roaminga. Vsaj tako je razumeti odgovor Telekoma Slovenije.

Telekom Slovenije je trenutno edini mobilni operater v Sloveniji, ki svojim uporabnikom ponuja VoLTE (Voice Over LTE), a je ta storitev na voljo zgolj v njihovem mobilnem omrežju Mobitel.

Kot razloge za to so, kljub že potrjenemu mednarodnemu standardu, pri Telekomu Slovenije navedli:
*standard mora najprej podpreti dobavitelj omrežne opreme
*nato mora standard podpreti potencialni roaming partner
*zadnja točka pa je podpis pogodbe z roaming partnerjem

Glede na odgovor, se pravzaprav zatika pri prvih dveh točkah. Kdaj se bo zgodil prvi VoLTE roaming pri Telekomu Slovenije torej ni znano. Pri drugih slovenskih operaterjih pa VoLTE storitev lahko pričakujemo v letu 2019.

Kako pa je z VoLTE roamingom drugod?
Sicer je po podatkih, ki so dostopni prvi mednarodni VoLTE roaming bil izveden leta 2014 med mobilnima operaterjema China Mobile in KPN, ključno omrežno operemo pa je dostavil Huawei. A generalno gledano je VoLTE roamingov še vedno izjemno malo. Se pa povečuje število mobilnih operaterjev, ki podpirajo VoLTE. Po podatkih GSA je avgusta 2018 VoLTE-HD komercialno lansiralo 172 operaterjev iz 83-ih držav. V preteklih šestih mesecih je VoLTE tako lansiralo 35 novih operaterjev.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: