Letalska družba VLM Airlines je razglasila bankrot, lete iz letališča Maribor v München so ukinili že sredi avgusta 2018 | UPORABNA STRAN

Letalska družba VLM Airlines je razglasila bankrot, lete iz letališča Maribor v München so ukinili že sredi avgusta 2018

Letalska družba VLM Airlines, ki je neuspešno poskušala oživiti letališče Maribor, je danes (31.8.2018) razglasila bankrot. Kot poročajo nizozemski portali so na SHS Aviation BV, ki je večinski delničar v NV SHS Antwerp Aviation (VLM), danes na izredni skupščini odločili, da belgijsko družbo likvidirajo, vsi leti pa se takoj prekinejo.

VLM je na začetku meseca avgusta napovedal ukinitev letov iz Aberdeena, Birminghama, Cologne-Bonna, Maribora, München in Rostocka z željo, da bi se usmerili na čarterske lete in dve preostali redni liniji Antwerp-London City Airport ter Antwerp-Zurich. Prav ti dve liniji pa sta tisti, ki sta danes z bankrotom ukinjeni.

SHS Antwerp Aviation NV je v večinski lasti nizozemske investicijske družbe SHS Aviation BV. Ta ima 60% lastniški delež, preostalih 40% pa je v lasti kitajskega investitorja. SHS Antwerp Aviation, ki je letel pod znamko VLM, je zaposloval 85 ljudi.

Zgodbe, da bo VLM Airlines iz Maribora še kdaj vzpostavil letalsko povezavo, je sedaj dokončno konec. Poskušali so kar nekajkrat, nazadnje februarja 2018 z leti Maribor-München-Antwerpen, ko so leteli 5x tedensko. Nato so aprila število letov zmanjšali na dva tedenska leta, avgusta pa so linijo dokončno ukinili. Kaj to pomeni za letališče, ki trenutno nima nobene redne letalske povezave, v prvi polovici leta 2018 pa je sprejelo manj potnikov kot portoroško, ni znano.

Sicer pa je ta teden to že drugi bankrot evropske regionalne letalske družbe. Pred dvema dnevoma je bankrot naznanila tudi družba Swiss SkyWork Airlines. Ta je visela na nitki že oktobra lani, ko naj bi Adria Airways prevzela njene lete, a so ji takrat uspeli zagotoviti finančni priliv in ni izgubila operativne licence (AOC), a sedaj je očitno, da so takrat zgolj premaknili neizogibno.

Vir (1), (2)

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Letalska družba VLM Airlines je razglasila bankrot, lete iz letališča Maribor v München so ukini… (0) Letalska družba VLM Airlines, ki je neuspešno poskušala oživiti letališče Maribor, je […]

Komentiraj

Anti-Spam: