Kaj sta SI-PASS in smsPASS in kaj nudijo portali eUprava, SPOT in OPSI boste lahko izvedeli na sejmu Feel the Future 2018 | UPORABNA STRAN

Kaj sta SI-PASS in smsPASS in kaj nudijo portali eUprava, SPOT in OPSI boste lahko izvedeli na sejmu Feel the Future 2018

Digitalizacija države je nujna in prav na javni upravi leži večinski delež digitalizacije, saj je velikokrat tudi podporna služba za vsa ostala področja. Pred leti, ko se je začelo z digitalizacijo, je bila Slovenija vzor marsikateri drugi državi, žal se s takšnim tempom ni nadaljevalo.

Vseeno pa imamo v Sloveniji precej digitalnih rešitev, ki bi jih državljani lahko s pridom uporabljali, pa jih ne. Del razloga za to tiči v tem, da ne vemo, da obstajajo. Za eUpravo je marsikdo že slišal, SI-PASS in smsPASS pa sta že nekoliko bolj redka, čeprav ju uporabljamo v sklopu eUprave. Precej manj pa jih npr. pozna portala SPOT in OPSI. Prav zaradi tega bo Ministrstvo za javno upravo na sejmu Feel the Future 2018, ki bo potekal med 17. in 19. oktobrom, predstavilo rešitve, ki so bile razvite z namenom krajšanja komunikacijske poti med državo in državljani ter manjšanja birokratskih ovir.

Portal eUprava
Portal eUprava ponuja marsikaj, a najverjetneje je na prepoznavnosti veliko pridobil lani, ko je bila uvedena možnost oddajanja elektronskih vlog za subvencioniran dijaški in študentski prevoz. Na tak način so omogočili, da dijaki in študentje celotni postopek opravijo za računalnikom. Sicer pa portal eUprava med drugim omogoča oddajo tudi elektronskih vlog za spremembo prebivališča in registracijo avtomobila.

Portal SPOT
Slovenska poslovna točka (SPOT) nadgrajuje portal eVEM, ki ga že dolgo poznamo. SPOT je namenjen poslovanju podjetij in samostojnih podjetnikov z državo. eVEM je bil v osnovi zamišljen kot vstopna točka, kjer je bilo možno na enem mestu opraviti vse potrebno za registracijo podjetja. Portal SPOT pa je ta del razširil in ponuja širok nabor storitev, saj poslovni subjekt lahko poleg registracije izvedejo tudi izbris in druge spremembe. Prav tako je možno urediti postopek v zvezi z obveznim socialnim zavarovanjem, zahtevati povračilo plače, oddati zahtevo za DDV ID znak, pa tudi oddati objavo za prosto delovno mesto, pridobiti obrtno in delovno dovoljenje.

Elektronska identiteta in podpis SI-PASS ter nov smsPASS
Vsak, ki se je že srečal z varnim elektronskim poslovanjem, je slišal za kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA. To je del Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST, pod katerega sodita tudi od leta 2017 nova storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, še nekoliko novejša pa je storitev smsPASS. smsPASS je na voljo od pomladi 2018 in uporabnikom omogoča, da se s pomočjo enkratnega gesla, ki so ga prejeli prek SMS-a na mobilni telefon, prijavijo v SI-PASS, ki nato omogoča prijavo v eUpravo ali pa portal SPOT. Torej, brez nameščanja digitalnih potrdil in podobnih rešitev, ki marsikateremu uporabniku povzročajo nemalo preglavic.

Portal odprtih podatkov OPSI
Zelo zanimiv je tudi nacionalni portal odprtih podatkov Slovenije OPSI, ki predstavlja enotno nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor. Gre torej za portal, ki omogoča pridobivanje metapodatkov s katerimi razpolaga javni sektor. Ti podatki so zanimivi za zelo širok nabor ljudi. Tako si lahko z njimi šolarji, dijaki in študentje pomagajo pri izdelavi seminarskih in diplomskih nalog, novinarji lahko pridobijo relevantne podatke za ustvarjanje novih zgodb, koristni pa so tudi za stroko, ki lahko na njihovi podlagi izdela modele in tako lažje pride do uporabne rešitve. Ogromna baza surovih podatkov tako le čaka, da jo nekdo pretvori in uporabi v zanimivih aplikacijah, vizualizacijah in analizah.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: