Vesolje in prva slovenska satelita (NEMO-HD in TRISAT) bodo del napredne tehnološke učilnice, ki jo na sejmu Feel the Future 2018 pripravljata Pattern City in MJU | UPORABNA STRAN

Vesolje in prva slovenska satelita (NEMO-HD in TRISAT) bodo del napredne tehnološke učilnice, ki jo na sejmu Feel the Future 2018 pripravljata Pattern City in MJU

Vpeljava moderne tehnologije v šolstvo je še vsaj nekaj let nuja, saj ta omogoča podajanje znanja na način, ki ga prej ni bilo mogoče doseči. Pri vsem skupaj pa je zelo pomembno, da gre za kakovostno vsebino, saj bo le ta pritegnila učence, dijake in študente.

Ministrstvo za javno upravo bo v sodelovanju z Zavodom za šolstvo Republike Slovenije in inovativnim sistemom izobraževanja Vzorčno mesto – Pattern City iz Velenja na sejmu Feel the Future 2018 predstavilo uporabo naprednih digitalnih tehnologij pri poučevanju.

360° projekcija in virtualna resničnost (VR)
Dve izmed najsodobnejših učnih metod sta zagotovo 360° projekcija in virtualna resničnost (VR). Z njuno pomočjo si bodo obiskovalci lahko ogledali vesoljsko ladjo, življenje astronavt v vesolju, test astronavta, predavanje o sončnem sistemu, črni luknji in Hubblovem teleskopu. Primeri uporabe digitalnih tehnologij v procesih poučevanja tako odgovarjajo na potrebe digitalne družbe in prispevajo k njenemu razvoju.

Manjšanje razkoraka med digitalno pismenimi in digitalno nepismenimi
Digitalizacija prinaša veliko dobrega, a ker starejši niso z njo »zrastli gor«, marsikatera tehnološka novost lahko zanje predstavlja nepremostljivo oviro. Za sobivanje tehnološko pismene in tehnološko nepismene generacije je potrebno vlagati dodatni napor v izobraževanje. Zato bodo na sejmu Fejmu Feel the Future 2018 v posebnih učilnicah postavljenih predstavili smiselno rabo novih tehnologij, ki načrtno zmanjšuje razkorak v digitalni pismenosti.

Prva slovenska satelita (NEMO-HD in TRISAT)
Del interaktivne predstavitve na sejmu bosta tudi modela prvih dveh slovenskih satelitov, ki čakata na izstrelitev v vesolje, to sta NEMO-HD in TRISAT. Mikro satelit NEMO-HD nastaja v Centru odličnosti Vesolje-SI in bo omogočal daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, kar bo omogočalo zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. Projekt TRISAT, ki ga izvaja Laboratorij za elektronske in informacijske sisteme mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), v sodelovanju s slovenskim podjetjem Skylabs. Glavni namen misije tega satelita ni zbiranje podatkov, ampak testiranje robustnosti vesoljske elektronike, ki jo izdeluje SkyLabs, predvsem procesorja PicoskyFT, za katerega je interes pokazala tudi NASA. Kljub temu pa bo satelit zajemal podatke in jih pošiljal na Zemljo. Šlo bo za multi-spektralno slikanje zemeljskega površja v kratkovalovnem področju. Če bo šlo vse po sreči, bosta oba satelita v zemeljsko orbito poletela v letu 2019.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: