Kaj imajo skupnega pametna mesta, učilnice prihodnosti, 3D tiskanje in vesolje? | UPORABNA STRAN

Kaj imajo skupnega pametna mesta, učilnice prihodnosti, 3D tiskanje in vesolje?

Prihod novih tehnoloških rešitev spreminja naš vsakdan. Nekatere novosti lahko vpeljemo sami, za druge so potrebni kompleksnejši načrti, mednje zagotovo sodijo pametna mesta, pri katerih so inovativne rešitve namenjene povečanju kakovosti življenja v mestih.

Tudi v Sloveniji se na področju pametnih mest stvari premikajo naprej. V septembru 2018 je namreč Novo mesto naznanilo, da bo postalo referenčno pametno mesto. Vpeljava interneta stvari (IoT) v Novo mesto bo omogočila spremljanje zasedenosti javnih parkirnih prostorov, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov.

Uvajanje novih tehnologij v šole in sejne sobe podjetij je prav tako pomembno področje, ki prispeva k naprednejšemu podajanju in predstavljanju vsebine. Novi prijemi z vpeljavo vizualnih elementov slušatelje precej bolj pritegnejo, saj jim je znanje in informacije tako možno podati na povsem drugačen način. Obogatitev z interaktivnimi zasloni, 360° projekcijami ter navidezno resničnostjo so zagotovo nekatere izmed tehnologij, ki bodo prej ali slej postale precej večkrat uporabljene v didaktične namene.

Vesolje je ena izmed vsebin, ki se lahko odlično aplicira na nove tehnologije in uporabi v didaktične namene. Odkrivanje in spoznavanje vesolja s pomočjo 360° projekcije ali virtualne resničnosti je zagotovo precej bolj zanimivo in poučno kot le branje in gledanje fotografij. Če pa temu dodamo še dejstvo, da se predvidoma prihodnje leto v vesolje podajata prva dva slovenska nano in mikro satelita (TRISAT in NEMO HD), je učenje o vesolju še toliko bolj zanimivo.

3D tiskanje je prav tako ena izmed tehnologij, ki se vedno bolj uvaja izven industrijske uporabe. K temu je zagotovo pripomogla večja dostopnost 3D tiskalnikov, predvsem v cenovnem smislu. Samo 3D tiskanje izdelkov dejansko vsebuje še precej drugih elementov, med njimi sta zagotovo kreativno ustvarjenje vizualnih elementov ter inoviranje. Še pred leti je bilo nepredstavljivo, da bi 3D model lahko natisnili v nekaj minutah in z izjemno nizkimi stroški, zdaj je samo vprašanje časa, kdaj bodo 3D tiskalniki postali del vsakega gospodinjstva.

Poleg tiskanja s pomočjo plastičnega materiala, ki je najpogosteje uporabljano pri 3D tiskanju, se tehnologija uporablja tudi pri drugih materialih, včasih celo s hrano. Področij kjer je 3D tiskanje možno uporabiti je zato ogromno od kreiranja novih stvari do tiska rezervnih/nadomestnih delov.

Feel the Future 2018
Odgovor na vprašanje (Kaj imajo skupnega Pametna mesta, učilnice prihodnosti, 3D tiskanje in vesolje?) postavljeno v naslovu, je sejem Feel the Future 2018, ki bo od 17.10. do 19.10.2018 potekal na celjskem sejmu. Sejem bosta sestavljala dva sklopa, razstavni del in del s predavanji, pridružil pa se jima bo dogodek Feel the Future of Gaming, ki je namenjen igričarjem.

Fakulteta Doba bo predstavljala novosti in izzive, ki jih prinašajo pametna mesta. Vedno več mest se bo odločalo za nadgradnjo infrastrukture z vpeljavo IoT-ja, zato je dobro, da je strokovno znanje o gradnji pametnih mest pri roki. Družba Inovatio bo predstavila koristi implementacije interaktivnih zaslonov, ki v sejnih sobah vedno bolj zamenjujejo projektorje. Ena izmed dodanih vrednosti je zagotovo možnost lažje vpeljave interakcije na dotik in nadgradnje z videokonferenčnimi sistemi. Ministrstvo za javno upravo bo v sodelovanju z Zavodom za šolstvo Republike Slovenije in inovativnim sistemom izobraževanja Vzorčno mesto – Pattern City iz Velenja prikazalo nove s tehnologijo podprte didaktične prijeme, s katerimi je možno znanje podajati na povsem sodoben način. Za primer predstavitve bodo uporabili vesolje, hkrati pa ga bodo obogatili s 3D modeli prvih dveh slovenskih satelitov.

Revija IRT3000 bo predstavila Inovacije, Razvoj in Tehnologije, ki gospodarstvu tlakujejo pot v novo milenijsko obdobje. HAKL IT bo predstavil svojo celovita poslovno-informacijska rešitev ORKA.erp. Telekomunikacijsko podjejte Softnet bo predstavilo celovit nabor rešitev za poslovno okolje, ki so ga januarja lani obogatili s ponudbo mobilne telefonije. Algit pa se bo dotaknil vprašanja kaj umetna inteligenca pomeni za človeka.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: