Smrti zaradi raka na želodcu bi s presejalnim programom in eno dodatno analizo krvi pri 20- ali 30-letnikih lahko na dolgi rok prepolovili | UPORABNA STRAN

Smrti zaradi raka na želodcu bi s presejalnim programom in eno dodatno analizo krvi pri 20- ali 30-letnikih lahko na dolgi rok prepolovili

Danes, 2.10., ko obeležujemo mednarodni dan želodca, je morda pomembno izpostaviti, da zaradi raka na želodcu v Sloveniji umre 471 ljudi, a s preprosto krvno analizo bi to številko na dolgi rok lahko razpolovili.

Raka na želodcu odkrijemo prepozno
Največja težava pri zdravljenju raka na želodcu je to, da ga odkrijemo prepozno. Kot je pojasnil podpredsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo prof. dr. Bojan Tepeš, je to razlog, da raka preživi zgolj ena petina bolnikov. A s podobnim preventivnim programom kot je Svit, s katerim se odkriva zgodnje predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki, bi skladno z izsledki številnih držav lahko obolevnost in na koncu tudi smrtnost zaradi te vrste raka korenito zmanjšali.

Helicobacter pylori je odgovorna za 50% rakov želodca
Prof. dr. Bojan Tepeš je hkrati pojasnil, da je okužba z bakterijo Helicobacter pylori odgovorna za 50% rakov, ki jih povzročajo kronične okužbe v razvitem svetu, in za 89% vseh rakov želodca, brez raka kardije. V Sloveniji letno za rakom želodca zboli 471 ljudi, to pa predstavlja 4,0 % raka pri moških in 2.8% raka pri ženskah. Kljub izjemnemu napredku medicine je smrtnost zelo visoka, kar 72.1%. Predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prof. dr. Borut Štabuc pa je dodal, da zaradi neznačilnih težav bolezen običajno odkrijejo šele v napredovalem stadiju bolezni.

Simptomi raka na želodcu
Ključna simptoma sta dispepsija in izguba telesne teže. Drugi simptomi, pa so npr. vztrajajoče bruhanje, disfagija, sideropenična anemija in krvavitev. Ti se pojavijo ob lokalno napredovali bolezni. Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb, kot so atrofični gastritis, intestinalna metaplazija in displazija želodčne sluznice.

Rešitev je presejalni program
Kot omenjeno na začetku je rešitev v obliki presejalnega programa tista, ki bi učinkovito zmanjšala število obolelih in umrlih za rakom na želodcu. Raziskave so namreč pokazale, da je zdravljenje okužbe s Helicobacter pylori učinkovito v preprečevanju nastanka raka želodca in da bi bila metoda presejanja na okužbo s Helicobacter pylori in kasnejše zdravljenje tudi stroškovno učinkovito.

Primarna prevencija naj bi se izvajala z nacionalnim preverjanjem na Helicobacter pylori pri osebah starih med 20 in 30 leti po vzoru programa SVIT. A tukaj bi zdravnik med izvajanjem kakšnega drugega krvnega testa označil še testiranje na prisotnost Helicobacter pylori. Tako da bi bilo to dejansko izvedeno precej bolj enostavno kot pri SVIT-u. Ocenjujejo, da bi bilo 20% testov te starostne skupine pozitivnih. Te bi nato poklicali na dodatno testiranje, da se preveri ali je bakterija živa. Če bi bila, bi pacient dobil antibiotike za 14 dni. 1. shema zdravljenja pozdravi okoli 90% ljudi. Sekundarna prevencija pa bi se izvajala pri starejših (50+) kjer bi se prav tako izvedlo serološko testiranje, a tukaj za predrakave spremembe.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: