Mark Torr iz Microsofta ponovno prihaja v Slovenijo, tokrat bo govoril o umetni inteligenci in njeni podpori pri odločanju | UPORABNA STRAN

Mark Torr iz Microsofta ponovno prihaja v Slovenijo, tokrat bo govoril o umetni inteligenci in njeni podpori pri odločanju

Mark Torr, vodja oddelka za podatke, umetno inteligenco (AI) in internet stvari (IoT) pri Microsoftu v CEE regiji, se je v Sloveniji mudil že leta 2016, zdaj pa prihaja na povabilo sejma Fell The Tuture 2018. 17.10.2018 bo namreč kot glavni govorec strokovne konference govoril o umetni inteligenci ter njeni podpori pri odločanju.

Mark Torr je pojasnil, da smo v zadnjih nekaj letih naredili velikanski napredek na področju umetne inteligence. Novi algoritmi globokega učenja kot tudi množice podatkov in ugodne računske zmogljivosti v oblaku so bile ključne za preboj. Microsoft je tako dosegel enakovrednost s človekom pri prepoznavanju predmetov leta 2016, enakovrednost pri prepoznavanju govora leta 2017 in enakovrednost pri strojnem prevajanju leta 2018. Umetna inteligenca ni 100% točna, a ji to tudi ni potrebno, da je lahko koristna. Trenutno je umetna inteligenca dobra zgolj na področju za katerega je razvita. Npr. umetna inteligenca za igranje šaha se ne bo odrezala tako dobro pri drugih igrah ali nadzoru kakovosti v proizvodni liniji.

Umetna inteligenca nas spremlja vsepovsod
Umetna inteligenca je že povsod okoli nas, v priporočilih Netflixa in Amazona, osebni pomočnikih, kot so Cortana, Siri in Alexa, v avtomobilskih tipalih in varnostnih mehanizmih ter tudi v stvareh, kot je strojno prevajanje. Umetna inteligenca se je zagotovo premaknila iz akademskega sveta v naša življenja. Mark Torr zato meni, da to pomeni, da je na pravi poti.

Pametni domovi so prav tako v porastu, a gre tukaj precej počasneje
Torr je tukaj izpostavil dejstvo, da velikih gospodinjskih aparatov ne kupujemo zelo pogosto. Ljudje so vse bolj pripravljeni na umetno inteligenco v svojih domovih s stvarmi, kot so Cortana, Alexa in Siri, ki postajajo del vsakodnevnega življenja, kar prav tako ruši prepreke pri uvedbi. Poleg tega se pojavljajo novi poslovni modeli, temelječi na naročnini, ki so vse bolj sprejeti. To bo vodilo do vse več storitev, ki bodo temeljile na umetni inteligenci.

A domovi niso edino področje, kjer se umetna inteligenca izkaže kot izjemno koristna. Izpostavil je primer sodelovanja Microsofta s podjetjem The Yield v Avstraliji, ki s pomočjo umetne inteligence kmetovalcem pomaga pri pripravi lokaliziranih napovedi, s čimer točno vedo, kdaj saditi, kdaj zalivati in kdaj žeti, da proizvedejo več hrane in manj odpadkov.

Prihodnost umetne inteligence
Razvoj umetne inteligence je postopen, s preboji v fazah. Prihodnji razvoj bo prav tako zaznamoval postopen napredek. Torr meni, da ne bo »velikih trenutkov« umetne inteligence. Zagotovo se bodo lahko pojavili novi algoritmi, ki bodo morda dvignili raven zmogljivosti in bodo našli načine, kako stvari opraviti z manj truda. Prav tako bomo videli načine, ki bodo pomagali razvijati modele umetne inteligence s samodejnim odstranjevanjem pristranosti ali vsaj z omejevanjem njenega učinka.

Kratkoročno bo umetna inteligenca imela velikanski učinek na področjih, pri katerih gre za analizo slik. Zato lahko pričakujemo, da se bodo spremenila delovna mesta radiologov ali nadzornikov kakovosti. Umetna inteligenca bo lahko pomagala tudi tam, kjer gre za obdelavo govora. Tako bo npr. predstavljala pomoč pri sprejemu drive-in naročil. Mark Torr še izpostavlja, da so že vidni učinki izboljšav pri obdelavi govora v klicnih centrih in linijah za pomoč uporabnikom. Prevajanje jezikov je še eno področje, kjer bo umetna inteligenca igrala veliko vlogo.

Kaj pa nevarnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca?
Napredek na področju umetne inteligence predstavlja tako priložnosti kot izzive. Ni dvoma, da nas napredek umetne inteligence vodi v nepoznano ozemlje in zahteva odločitve, ki jih nikoli prej nismo bili primorani sprejemati. Tehnologije umetne inteligence imajo potencial, da okrepijo človeško iznajdljivost na načine, ki nikoli prej niso bili mogoči pravi Torr.

Težave, ki jih imamo, pa so, kako zagotovimo, da umetna inteligenca ni pristranska, kako zagotovimo, da to, kar razvijemo, dopolnjuje to, kar ljudje počnejo, in ni na katerikoli način destruktivno. Kako zagotovimo transparentnost pri tem, kako umetna inteligenca sprejema odločitve, da bodo ljudje razumeli način odločanja. To so le nekateri izzivi, s katerimi se trenutno srečujemo pri umetni inteligenci. Če jih kot družba ne bomo razrešili, bo umetna inteligenca prepoznana kot grožnja, pa čeprav to ni. Microsoft je zato namenil veliko časa razmišljanju, kako zagotoviti umetno inteligenco na način, ki je odgovoren in ki uresniči svoj potencial tako, da prav tako naslovi svoje izzive. Torr kot eno ključnih vprašanj izpostavlja: »Ni pomembno to, kaj računalnik lahko naredi, ampak kaj naj bi naredil.«

Predavanju Marka Torra bosta sledili še dve predavanji povezani z umetno inteligenco, in sicer: Dobre prakse uporabe umetne inteligence v gamingu, o katerih bo spregovoril Andrey Vykhodtsev ter Uporaba umetne inteligence za spremembo kulture in načina sodelovanja v podjetju, o kateri bo govoril Tjaž Jelovčan. Oba prihajata iz Microsofta.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: