George Zhang – intervju z regionalnim direktorjem Huawei Adriatic – V Sloveniji je Huawei septembra 2018 postal 1. po številu prodanih mobilnih telefonov | UPORABNA STRAN

George Zhang – intervju z regionalnim direktorjem Huawei Adriatic – V Sloveniji je Huawei septembra 2018 postal 1. po številu prodanih mobilnih telefonov

George Zhang je v začetku letošnjega leta postal regionalni direktor Huawei Adriatic in tako pod svoje okrilje prevzel 7 držav v regiji, med njimi je seveda tudi Slovenija. Vsaka izmed držav ima svoje posebnosti, a ker je bil George Zhang prej Huaweijev regionalni direktor za nordijske države, mu vodenje precej različnih držav ni tuje.

 

 

Huawei je 16.10.2018 v Londonu predstavil novo linijo telefonov Mate 20, zato je trenutek za prvi intervju z Georgom Zhangom na Uporabni strani ravno pravšnji.

Fotoaparat je eden izmed tistih področij, na katerega pri Huaweiju precej stavite. Fotoaparata na pravkar predstavljenem telefonu Mate 20 Pro in paradnim konjem linije P, P20 Pro sta si zelo podobna. Na prvi pogled je najverjetneje najbolj vidna razlika v unikatnem pravokotnem dizajnu, ki ste ga vpeljali z linijo Mate 20. Je kakšen poseben razlog za to?
V Mate 20 Pro smo vgradili nov 7 nm procesor Kirin 980, ki prinaša večjo zmogljivost obdelave fotografije. Iz ravne postavitve fotoaparata na robu telefona smo prešli na sredinsko v obliki kvadrata, kar omogoča bolj prijazno uporabo, a hkrati ima takšna postavitev svoj namen, saj tako dosegamo boljše rezultate. V primerjavi s P20 Pro smo pri Mate 20 Pro en fotoaparat nadgradili, tako da zdaj omogoča super širok zajem, prav tako pa je omogočen 5x optični zoom. Seveda ne smem pozabiti na makro fotografijo, ki omogoča, da uporabnik naredi odlično fotografijo na razdalji 2.5 cm od objekta.

Poleg nadgrajenega fotoaparata ste pri Mate 20 Pro nadgradili tudi baterijo, ponudili še hitrejše polnjenje baterije, pa tudi brezžično polnjenje drugih naprav s telefonom.
Drži, pri Mate 20 Pro smo naredili velik korak na področju baterije in polnjenja. Baterija je zdaj 4.200 mAh, super hitro polnjenje pa je na voljo z močjo 40W, kar je precej velik skok iz 22.5W, ki ga omogoča P20 Pro. To pomeni, da lahko zdaj telefon v pol ure napolnimo do 70%. Da se zaradi tako velike moči baterija, kabel in polnilec ne bi pregrevali, smo morali vse te tri komponente nadgraditi, tako v smislu strojne, kot programske opreme. Z Mate 20 Pro smo ponudili tudi hitro brezžično polnjenje ter brezžično polnjenje drugih naprav.

Res je, da je bila linija Mate 20 lansirana le nekaj dni nazaj, a vprašanje o novih telefonih linije P, je vedno zanimiva tema. Lahko morda razkrijete kakšno podrobnost?
Za to je še malo prezgodaj, a zagotovo lahko pričakujemo, da bo nov P telefon prinesel boljšo baterijo. Vsekakor pa je naš fokus pri ustvarjanju novih telefonov, da uporabnikom ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo, boljši fotoaparat in hitrejši ter zmogljivejši telefon.

V Sloveniji se Mate 20 lite že prodaja, Mate 20 Pro pa na prodajne police prihaja 5.11.2018. Kakšne so vaše ocene glede razmerja prodaje med njima?
Glede na izkušnje, ki jih imamo s prodajo pri liniji P20, ocenjujemo, da bo razmerje prodaje med Huawei Mate 20 Pro in Mate 20 lite izravnano. Sicer pa lahko povem, da se P20 Pro v Sloveniji odlično prodaja. Huawei P20 lite pa v celotnem naboru naših mobilnih naprav trenutno vodi po številu prodanih enot.

Kakšne so trenutne prodajne številke telefonov Huawei v Sloveniji?
Po podatkih GfK smo v Sloveniji s septembrom 2018 iz drugega prišli na prvo mesto po številu prodanih mobilnih telefonov. To mesto pa ohranjamo tudi v oktobru. V Sloveniji imamo tako trenutno okoli 30% delež glede na število prodanih enot.

Zakaj pa se s temi podatki niste pohvalili že septembra?
Tukaj gre le za mesečne podatke. Čakamo, da se bomo lahko pohvalili s prvim mestom na letni ravni. Na letni ravni trenutno namreč držimo 2. mesto, a trend kaže v smer, da bi prihodnje leto lahko postali prvi.

V Sloveniji ste torej pravkar prevzeli prvo mesto, kako pa je s prodajo Huawei telefonov v preostalih državah v regiji?
Tako kot v Sloveniji, smo tudi v Srbiji številka ena glede na število prodanih enot telefonov. Na Hrvaškem, pa s 27% držimo drugo mesto. Številke v regiji so tudi sicer zelo dobre. Na dan tako npr. v Sloveniji prodamo okoli 200 telefonov P20 Pro, prav tako na Hrvaškem. V Srbiji je številka nižja.

Se države med seboj razlikujejo tudi po vrednosti prodanih telefonov?
Ja, v vsaki državi je v ospredju drug segment telefonov. V Sloveniji prodamo največ telefonov najvišjega cenovnega razreda. Na Hrvaškem gre najbolje višji srednji razred, v Srbiji pa srednji. Čeprav se v Srbiji v zadnjem času situacija nekoliko spreminja, saj segment telefonov nad 500€ izjemno hitro raste.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: