Apple tudi pri iPad Pro prehaja na USB-C, vprašanje pa je, kdaj bo iPhone dobil USB-C vhod | UPORABNA STRAN

Apple tudi pri iPad Pro prehaja na USB-C, vprašanje pa je, kdaj bo iPhone dobil USB-C vhod

Apple je 30. oktobra 2018 predstavil tretjo generacijo tablice iPad Pro v 12.9 in 11 inčni različici. Ena izmed novosti, ki jih prinaša je zagotovo zamenjava Lightning priključka z USB-C. Tako se iPad Pro pridružuje računalnikom Apple MacBook, ki imajo prav tako USB-C vhod.

USB-C pri iPad Pro in MacBook ni enak
Je že res, da ima sedaj tudi Apple iPad Pro USB-C vhod, a ta funkcionalno ni enak tistemu na MacBooku, saj ni tudi Thunderbolt 3. Torej, vsi Thunderbolt 3 priključki so USB-C, niso pa vsi USB-C priključki tudi Thunderbolt 3. Apple iPad Pro ima tako USB 3.1 gen 2, s podporo za prenos podatkov s hitrostjo do 10 Gbps, HDMI in DisplayPort. Žal iPad Pro ne podpira zunanjih pomnilniških naprav (npr. USB ključ ali disk), podpira pa bralec spominskih SD kartic. Očitno se je Apple odločil, da ta ne šteje kot zunanja pomnilniška enota. Podpora ostalih naprav (npr. miška, tipkovnica, tiskalnik …), pa je pravzaprav odvisna od tega kaj bo Apple dovolil.

Apple iPad Pro nima 3.5mm vhoda za slušalke, zato je potrebno uporabiti, ali USB-C to 3.5mm pretvornik, ali pa slušalke z USB-C vhodom. Seveda pa je ena izmed opcij tudi brezžična. Apple žal poleg tablice ne dodaja USB-C to 3.5mm pretvornika, ga pa prodajajo, žal to ne velja tudi za USB-C slušalke, teh namreč še ne ponujajo. Morda bi se celo lahko reklo, da Apple želi, da uporabniki kupijo brezžične slušalke AirPods.

Applovi USB-C dodatki (USB-C to 3.5mm, USB-C čitalec SD kartic in USB-C to USB-C kabel)

USB-C Applu ne prinaša dodatnega zaslužka
To, da Apple ni že prej začel prehod na USB-C, je lahko povezano s tem, da USB-C precej »zmešan« standard, saj brez podrobnega pogleda v specifikacije ne veš kaj točno podpira, a precej bolj verjeten razlog, da vsaj pri iPhonih ostajajo pri Lightning priključkih, je MFi licenčni program. Apple namreč od proizvajalcev dodatkov zahteva plačilo licenčnine, da dodatki ustrezno delujejo na Applovih napravah. Apple pri USB-C vhodu licenčnine ne bo mogel več zaračunavati, kar pomeni, da bi izgubili del zaslužka. Zato obstaja precej verjetnosti, da USB-C priključka tudi pri novi generaciji telefonov Apple iPhone ne bomo videli.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: