EON Smart Box je nov hibridni STB operaterja Telemach, ki sloni na operacijskem sistemu Android TV | UPORABNA STRAN

EON Smart Box je nov hibridni STB operaterja Telemach, ki sloni na operacijskem sistemu Android TV

EON Smart Box je nov set top box (STB) internetnega ponudnika Telemach Slovenija, ki je bil predstavljen 18.10.2018. EON Smart Box so poleg Telemacha v Sloveniji uvedli tudi SBB v Srbiji, Telemach v Bosni in Hercegovini ter Telemach v Črni gori, vsi so namreč del skupine United Group.

Telemach je z EON Smart Box-om postal prvi operater v Sloveniji, ki je na svojem STB-ju ponudil operacijski sistem Android TV. Kot so pojasnili na novinarski konferenci ob lansiranju, gre za Android TV namenjen operaterjem in je zato bolj robusten od tistega, ki je dostopen na prostem trgu. V EON Smart Box je implementirana EON Android TV aplikacija, hkrati pa Box ponuja tudi ostale funkcionalnosti, ki jih pozna Android TV operacijski sistem. Med drugim tudi prenos aplikacij iz Google Play Store trgovine.

EON Smart Box proizvaja južnokorejski proizvajalec KAONMEDIA, ki je specializiran za izdelavo Android TV STB-jev. V letošnjem letu so med drugim pri njih STB-je naročili hrvaški Hrvatski Telekom, japonski Aiwa, ameriški NCTC (National Cable Television Cooperative) in danska Stofa.

Hibridni 4K Android TV STB
Naprava EON Smart Box je prvi STB komunikator slovenskih operaterjev, ki združuje kabelsko in IP televizijo. Žal ni prvi hibridni komunikator, saj je Siol BOX prvi, ki je ponudil sliko iz dveh različnih virov, združuje namreč prizemeljsko televizijo (DVB-T) in IPTV. Glede na to, da je Telemach primarno kabelski operater, je tudi primarno delovanje EON Smart Box-a z vklopljenim koaksalnim kablom (DVB-C) prek katerega uporabnik dobiva televizijski signal v živo. Ogled nazaj (Catch up) in vsa ostala vsebina (npr. OTT) pa se pretaka prek UTP kabla. Če uporabnik nima dostopa do Telemachovega kabelskega omrežja pa je tudi televizija v živo IPTV.

Kakšne so tehnične specifikacije?
Telemachov nov STB poganja SoC Broadcom BCM7268, ki ima vgrajen štirijedrni ARMv7 Cortex A7 1.6 GHz procesor, Broadcom VideoCore V HW (V3D-520) GPU, 2GB RAM-a in 8GB notranjega spomina. Broadcom VideoCore 5 grafični procesor podpira 4K ločljivost in H.264 kodiranje. Uporabniku so na voljo tudi USB vhod, ki omogoča priklop USB ključa ali zunanjega diska, HDMI vhod, ki je 2.0, Bluetooth je 4.2 z BLE podporo, na koncu pa je tukaj še SPDIF digitalni avdio vhod.

BOX-u je priložen Bluetooth daljinski upravljalnik z osvetljenimi gumbi in mikrofonom, ki omogoča glasovno upravljanje (Google Assistant). Kasneje bo na voljo tudi manjši daljinski upravljalnik, ki bo imel le najbolj nujne gumbe za upravljanje po vmesniku. Kdaj bo ta daljinski upravljalnik na voljo, pa Telemach ni razkril.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: