Spletni in mobilni nakup vozovnic za vlak bodo Slovenske železnice ponudile do konca novembra 2018 | UPORABNA STRAN

Spletni in mobilni nakup vozovnic za vlak bodo Slovenske železnice ponudile do konca novembra 2018

Kot so za Uporabno stran potrdili na Slovenskih železnicah, bodo spletni in mobilni nakup vozovnic za vlak vzpostavili do konca novembra 2018. Točen datum žal še ni znan, je pa moč pričakovati, da bo to zadnji teden v mesecu. So pa pojasnili nekaj drugih podrobnosti.

 

 

Najprej samostojne vožnje, kasneje abonentje
Spletni nakup vozovnic in nakup vozovnic z uporabo mobilne aplikacije za uporabnike operacijskih sistemov Android in iOS bo v začetni fazi omogočal nakup samostojnih voženj na določeni destinaciji. Spletno podaljševanje vozovnic za vlak abonentom (npr. dijaki in študentje) z mesečno vozovnico bo na voljo kasneje.

Spletni in mobilni nakup vozovnice za vlak
Pri spletnem nakupu vozovnice bo kupec karto lahko natisnil ali pa na telefonu odprl prejeto PDF datoteko. Pri mobilnem nakupu se bo vozovnica shranila v sklopu aplikacije. Potnik bo imel karto v obliki AZTEC kode (oblika 2D kode, ki ji pogovorno rečemo QR koda, čeprav ne gre za isto stvar, le izgled je podoben) shranjeno na telefonu. Seveda pa si jo bo potnik lahko tudi natisnil, če bo to želel.

Implementacija zamuja
Slovenske železnice oz. bolj rečeno konzorcij izvajalcev (Imovation, Margento R&D in Supra informatika) z implementacijo novega ticketing sistema, katerega del je tudi spletni nakup vozovnic, zamuja, saj bi projekt moral biti po prvotni časovnici zaključen 9.7.2018. Razlog za zamudo, ki je bil naveden, je bila uvedba in preverjanje skladnosti z uredbo GDPR. Slovenske železnice bodo konec meseca tako vendarle stopile v korak s časom in ponudile storitve, ki jih v tujini poznamo že lep čas.

Sicer pa Slovenske železnice poleg uvedbe spletnega nakupa kmalu čaka še nekaj večjih novosti. Z letom 2019 bodo po tirih zapeljali prvi od 26 novih potniških vlakov švicarskega proizvajalca Stadler, prav tako je v teku implementacija Wi-Fi omrežja na 32-ih obstoječih vlakih (EMG 312 – Desiro in EMG 310 – Pendolino).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: