1nadan.si – testiranje plačilne uporabniške izkušnje spletnega nakupa na portalu in mobilni aplikaciji 1nadan.si | UPORABNA STRAN

1nadan.si – testiranje plačilne uporabniške izkušnje spletnega nakupa na portalu in mobilni aplikaciji 1nadan.si

1nadan.si je eden izmed največjih portalov za skupinsko nakupovanje v Sloveniji, z njim pa upravlja družba Media Lab d.o.o.. Pri skupinskem nakupovanju gre za to, da si uporabniki zaradi skupinskega nakupa, ki je izveden prek tovrstne platforme, zagotovijo nižjo ceno storitve ali izdelka, kot bila, če bi nakup izvedli sami.

Pri nakupu na portalu 1nadan.si ne gre neposredno za nakup izdelka ali storitve, ampak za nakup vrednostnega kupona, ki ga je nato moč pri prodajalcu zamenjati za izdelek ali storitev. Kljub temu da na prvi pogled ne gre za kompleksen nakup, je zelo pomembno, da se kupec predhodno seznani z vsemi podrobnostmi o ponudbi in njenimi omejitvami.

Med Splošnimi pogoji poslovanja 1nadan.si je moč razbrati, da so kupcu na voljo štirje različni načini plačila kupona, preko plačilnega naloga (UPN), plačilne kartice ali pa z Moneto. Med plačilnimi karticami so navedene: Diners Club, Eurocard / Mastercard, Visa in American Express. Precej nerodno je, če je na seznamu plačilna kartica, ki ne obstaja več. Eurocard je bil namreč leta 2002 popolnoma pripojen pod blagovno znamko Maestro, ki je del skupine Mastercard.

Druga cvetka pa se skriva med Pogostimi vprašanji, kjer so zapisali »Za varne avtorizacije in transakcije s plačilnimi karticami skrbi UPC Telemach d. o. o..« Morda je že res, da je Telemach njihov ponudnik internetnih storitev, a s samo kartično plačilno transakcijo nima prav dosti. V Splošnih pogojih je na srečo napisano pravilno besedilo, ki se glasi »Za varne avtorizacije in transakcije s plačilnimi karticami skrbi sistem Activa Banke Koper Intesa Sanpaolo.«

Pohvalno je, da so napisali posebna navodila za plačilo s kartico Maestro, saj je za uporabo te plačilne kartice za spletna plačila potrebna predhodna registracija pri banki izdajateljici. Obvestilo je napisano tako med vprašanji in odgovori ter v sklopu samega nakupa pri izbiri načina plačila.

Postopek nakupa na spletni strani 1nadan.si je dokaj preprost in pregleden. Po izbiri akcijske ugodnosti je potrebno klikniti »Kupi Kupon«, izbrati količino in nosilca kupona. Pri Izbiri načina plačila je ponujenih nekoliko več plačilnih kartic kot to izhaja iz Splošnih pogojev, saj so na voljo Mastercard, Maestro, Visa in Visa Electron, Diners Club, Activa ter American Express. Tudi plačilo z Moneto se šteje kot takojšnja spletna transakcija, saj so kupljeni kuponi na voljo takoj. Pri plačilu z UPN-jem je namreč treba počakati, da ročno preverijo plačilo računa.

Po izbiri plačilne kartice je uporabnik preusmerjen na spletno stran plačilnega sistema Skupine Activa, ki si ga je družba Media Lab d.o.o. izbrala za izvajanje kartičnih transakcij. Za izvedbo plačila se kupcu ne odpre novo okno, le preusmerjen je iz portala 1nadan.si na plačilni sistem. To je sicer bolje kot odpiranje novega okna, a še boljšo uporabniško izkušnjo bi zagotovili, če bi se plačilo izvedlo v sklopu spletne strani, na kateri uporabnik nakupuje. Iz logotipov na spletni strani in na strani plačilnega sistema je razvidno, da imajo implementiran sistem za zagotavljanje večje varnosti pri spletnih plačilih t.i. 3-D Secure. Za Maestro in Mastercard skrbi Mastercard SecureCode, za Viso in Viso Electron pa Verified by Visa. Ti dve varnostni rešitvi poskrbita, da uporabnik med plačilno transakcijo prejme SMS z varnostno kodo na svoj telefon, ki jo mora nato vpisati v plačilno okno in tako avtorizirati transakcijo.

Žal pa plačilni sistem Skupina Activa ne zagotavlja storitve Card on File (CoF), ki omogoča shranjevanje podatkov uporabnika in s tem olajša prihodnja plačila. Glede na to, da je za izvedbo nakupa na spletni strani 1nadan.si vedno potrebna registracija, bi s to storitvijo korenito izboljšali uporabniško izkušnjo tistih kupcev, ki opravijo več kot en nakup na tej spletni strani.

Odstop od pogodbe
Skladno s 43. členom ZVPot ima potrošnik na spletu na voljo 14 dni od nakupa kupona pravico do odstopa od pogodbe, seveda ob pogoju, če kupon še ni bil unovčen. Nekoliko posebno pa je razumevanje stanja unovčenosti kupona. Kot izhaja iz Pogojev poslovanja, se ob rezervaciji termina kupon razume kot unovčen. Pri koriščenju storitve nastanitve ali turističnega aranžmaja je kupon unovčen, ko ponudnik ali rezervacijski sistem MEDIA LAB kupcu potrdi rezervacijo termina koriščenja storitve. Pri ponudbi pri kateri je rok za vnovčenje krajši od 14 dni pa je posebej navedeno kakšen je rok za odstop od pogodbe.

Mobilna aplikacija
Mobilna aplikacija 1nadan.si je iz uporabniškega vidika precej podobna spletni strani, a je pri plačilih ena korenita razlika, saj plačila s plačilnimi karticami niso na voljo. Kupec ima na voljo zgolj Moneto, plačilo z UPN-jem. Lahko si sicer predhodno na spletu v eDENARNICO z uporabo plačilne kartice naloži sredstva, ki jih nato uporabi v mobilni aplikaciji, a to ni to.

Če se kje zatakne
Spletna stran 1nadan.si ne uporablja pogovornega bota, ki bi kupcu, v primeru, da naleti na težavo ali pa se mu zgolj porodi kakšno vprašanje, pomagal z odgovorom. Prav tako ni na voljo pogovornega okna (chat). Kot pomoč uporabnikom je navedena zgolj telefonska številka, na kateri so dosegljivi od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00 ter kontaktni obrazec.

Za zaključek
Spletna trgovina 1nadan.si je dovolj enostavna in pregledna za uporabo, bi pa še precej lahko postorili v smeri boljše uporabniške izkušnje. Sem zagotovo sodi možnost nakupa s plačilno kartico v sklopu mobilne aplikacije in podpora za Card on File. Uporaba pogovornih botov, ki znajo samodejno odgovoriti na pogosto zastavljena vprašanja je prav tako korak v smer boljše uporabniške izkušnje. Tudi ustrezno spisani in ažurirani Pogoji poslovanja ter Ogovori na pogosta vprašanja so del kvalitetne uporabniške izkušnje.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: